Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων και έχει χτιστεί με σκοπό τη διάδοση της γνώσης για την ηπειρωτική Αργυροτεχνία και την διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε. Πρόκειται για μουσείο θεαματικό, που τα εκθέματα του σίγουρα θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη. Αναδεικνύει τον πολιτισμό της πόλης, πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοϊας και την προβιομηχανική περίοδο αλλά ταυτόχρονα είναι και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοϊας στην περιοχή της Ηπείρου.
Χρονικά η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στην μεταβυζαντινή περίοδο από τον 15ο αιώνα και έπειτα χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε παλαιότερες περιόδους. Τα πολύτιμα εκθέματα του μουσείου κρέμονται με ειδικούς μάνταλους από την οροφή και βρίσκονται μέσα σε γυάλινα κουτιά τα οποία φωτίζονται από το πάτωμα. Επίσης στον χώρο αυτό θα μπορέσει κανείς να βρει και παλιά αντικείμενα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, μεγάλης χρονικής αξίας και ομορφιάς τα οποία είναι αξιοθαύμαστα.
Tέλος αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση σε όλους τους επισκέπτες είναι τα τετράδια που έχουν βρεθεί από παραγγελίες και αποδείξεις εκείνης της εποχής, που σώζονται από το 1920 και έχουν περάσει μάλιστα από το μουσείο και σε ψηφιακή μορφή για να μπορέσει ο καθένας να θαυμάσει κάθε τους σελίδα. Συνομιλώντας με την διευθύντρια του μουσείου κ. Αγνή Δρίμτζια μας είπε με μεγάλη χαρά πως ο κόσμος των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου έχουν αγκαλιάσει το μουσείο θερμά ενώ μεγάλη είναι και η προσφορά του στον τουρισμό αφού το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας πάνω από 1000 τουρίστες το επισκέφτηκαν, ενώ παραπάνω από 20000 έχουν έρθει από τις 24 Σεπτεμβρίου που έγιναν τα εγκαίνια.
Επίσης μας ανάφερε πως υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις ενώ μέχρι τις 20 Απριλίου θα φιλοξενείται στο μουσείο περιοδική έκθεση. Από την άλλη γίνονται στον χώρο αυτό και προβολές για περιβαντολογικά ντοκιμαντέρ, επιστημονικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενώ υπάρχουν και δημιουργικά εργαστήρια, δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να βρει ο κάθε επισκέπτης μέσα στον Μάρτιο. Με το τέλος της επίσκεψης μας και την μεταξύ μας συζήτηση, αυτό που είπαμε όλοι είναι πως σίγουρα θα ξανά επισκεφτούμε το μουσείο.
Τα εκθέματα και η ομορφιά τους μαζί με τον υπέροχο διαμορφωμένο χώρο σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και σου μαθαίνουν πως τα πιο όμορφα πράγματα προέρχονται από ανθρώπους που έχουν μεράκι για τη δουλειά τους. Και πως το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό μας!
*Ρεπορτάζ των σπουδαστών Δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων: Νικολέττας Λιόντου, Νίκου Αντωνίου (Φωτογραφίες), Πάνου Μαλτέζου, Άγγελου Χόρτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου