Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Μεγαλώνουν οι αναλήψεις καταθέσεων και σφίγγει ο κλοιός

Με το καλημέρα άρχισαν οι αναλήψεις από τις τράπεζες. Οι καταθέτες έσπευσαν να προχωρήσουν να πάρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.Το χαρακτηριστικό είναι πως τώρα παίρνουν σχετικά μεγάλα ποσά, δείγμα πως η ανησυχία τους είναι πολύ μεγαλύτερη μετά την εξέλιξη στο χτεσινό Eurogroup και αυτό το εκφράζουν στους υπαλλήλους των τραπεζών που τους ρωτούν για το λόγο το ανάληψης.Οι τραπεζίτες είναι ανήσυχοι και με το …όπλο παρα πόδα για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το θέμα.



Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.

Και όπως έλεγαν ορισμένοι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη το βράδι, όπως είπε ο κύριος Βαρουφάκης στη συνέντευξη, τότε το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

Η τελευταία λύση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνδυασμό με τυχόν αρνητική στάση της ΕΚΤ την Τετάρτη, δεν αποκλείεται να είναι ο περιορισμός στις αναλήψεις καταθέσεων και η θέσπιση ενός ημερήσιου ορίου, όπως έγινε στην Κύπρο, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πάντως, όσο μεγαλώνουν οι εκροές, τόσο σφίγγει ο κλοιός και μεγαλώνει η πίεση που ασκούν με τον εκβιασμό τους οι πιστωτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: