Οι... ζουρνάδες των αγορών ξεκίνησαν και η κυβέρνηση φαίνεται πως ακόμη ψάχνει το... ρυθμό της, μόλις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία της.Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών, των βασικών χειριστών της οικονομικής ζωής του τόπου δηλαδή, περί ακύρωσης διεθνών διαγωνισμών και συμβάσεων, αλλά και κρατικοποιήσεις έφεραν κραχ στο χρηματιστήριο(Η εξαγγελίες για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και αεροδρόμια έφεραν μέσα σε λίγες ώρες πτώση του χρηματιστηρίου κατά 9,24% και μείωση στις τραπεζικές μετοχές ως και 30%), εκτίναξη των επιτοκίων των ομολόγων και μια υποβάθμιση από την S&P.
Αν και οι δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όσο και του υπουργού Οικονομικών, των βασικών προσώπων που θα αποτελέσουν δηλαδή τη διαπραγματευτική ομάδα με τους εταίρους και δανειστές και παρά τη “γραμμή” Τσίπρα για χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό και μάλλον ήπια γραμμή στο εξωτερικό υπήρξε από το μεσημέρι και ύστερα μια καταιγίδα εξελίξεων που στέλνουν “πολεμικό” μήνυμα ενόψει διαπραγμάτευσης.
Το κλίμα που διαμορφώθηκε ανάγκασε τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σε έκτακτη σύσκεψη και αμέσως μετά τον Γ. Δραγασάκη σε δηλώσεις πως τυχόν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τους ιδιώτες μετόχους, έτσι ώστε να αντιστραφεί το κλίμα που έφερε δραματικές μειώσεις στις αξίες των μετοχών, ενώ ταυτόχρονα για να εκλείψουν φαινόμενα πολυφωνίας, όπως οι ανακοινώσεις για κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και διαγωνισμών, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τους επενδυτές (οι οποίοι έδειξαν άμεσα προθέσεις απόσυρσης χαρτοφυλακίων) να ενημερώνονται μόνο από τους κυρίους Βαρουφάκη και Σταθάκη.
Επί της ουσίας δηλαδή λίγες μόνο ώρες μετά τις εξαγγελίες η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας δια στόματος Δραγασάκη πως η κυβέρνηση επιχειρεί διάλογο και όχι τσαμπουκάδες, προσθέτοντας πως η κυβέρνησης επιθυμεί την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Αργά τη νύχτα ωστόσο ήρθαν δυο δηλώσεις με νόημα. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό διαμήνυσε ότι οι πανηγυρισμοί πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ηρεμία και τον ρεαλισμό, λέγοντας πως το δύσκολο κομμάτι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει τώρα. Όπως επισημαίνει ο κ. Σουλτς είναι δύσκολο να κυβερνάς μια χώρα, να ικανοποιείς τις ανάγκες των πολιτών και την ίδια ώρα να κάνεις ένα άνοιγμα σε ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν οι δηλώσεις Γιούνκερ που διαμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του χρέους και πως καλό είναι να αναζητήσει η χώρα μας μέσω διαπραγμάτευσης άλλους τρόπους απομείωσης.
Πλέον και με το διαμορφούμενο κλίμα στις αγορές και στα ευρωπαϊκά λόμπι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα το δικό της σχέδιο εξασφαλίζοντας παράλληλα ηρεμία στις αγορές αλλά και στο εσωτερικό με την κοινωνία να προσδοκά άμεσες αλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου