Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας!

Ένα από τα άμεσα μέτρα που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής τον κ. Πάνο Σκουρλέτη είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaιologitika.gr αυτό θα σημαίνει την αναπροσαρμογή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ απο τα 359 ευρώ που είναι σήμερα στα 461 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτη στην τελετή παραλαβής - παράδοσης ένα από τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ως υπουργός είναι η υλοποιήσει της προεκλογικής δέσμευσης για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Η αύξηση αυτή όμως θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας σε υψηλοτέρα επίπεδα αφού είναι συνδεδεμένο με το ύψος του κατώτατου μισθού και σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr αυτή η «σύνδεση» δεν πρόκειται να αλλάξει με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το νέο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πραξη ΥΣ. και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης αύξηση θα προκύψει και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών , το επίδομα μητρότητας και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων.

Παράλληλα το νέο υπουργείο Εργασίας προωθεί μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κατάρτισης. Όσο αφορά τα προγράμματα voucher, για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν εκφράσει στελέχη του, η επαγγελματική κατάρτιση συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αλληλεξάρτηση με τη συνολική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: