Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η μούμια που ''πέθανε'' λίγο μετά την... εκταφή της

Απορίες και προβληματισμούς που χρήζουν επιστημονικής διερεύνησης δημιουργεί μια ανακάλυψη Κινέζων αρχαιολόγων. Στην περιοχή Xiangcheng της επαρχίας Henan οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ταφικό μνημείο ηλικίας 300 ετών στο οποίο υπήρχαν τρεις σκελετοί. Ένας όμως από αυτούς ήταν πολύ καλά διατηρημένος. Όμως μέσα σε λίγες ώρες, η μούμια άρχισε να... γερνάει και τελικά διαλύθηκα. Λίγες ώρες μετά που ανοίχτηκε το φέρετρο το δέρμα του της μούμας έγινε μαύρο και το σώμα, που επίσης ήταν μαύρο, άρχισε να αναδίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά. Τα λείψανα έχουν μεταφερθεί για μελέτη στο πανεπιστήμιο ενώ εκτιμάται πως το σώμα είναι της εποχής της δυναστείας των Qing. Σύμφωνα με τον Δρ Lukas Nickel και τα όσα είπε στη Daily Mail, πολλές φορές η διατήρηση των σωμάτων δεν γινόταν από πρόθεση.

"Οι Κινέζοι δεν είχαν κάποια διαδικασία για να διατηρήσουν το σώμα, όπως ξέρουμε για την αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα. Ωστόσο επιχειρούσαν να προστατεύσουν το σώμα με την ταφή καθώς, στα πρώιμα χρόνια, πίστευαν πως ο νεκρός συνέχιζε να ζει μέσα στον τάφο", εξήγησε.

Υπάρχουν περιπτώσεις διατήρησης σωμάτων της δυναστείας Qing χάρη στις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της ταφής.

Αυτή τη φορά είναι πιθανό το σώμα να είχε τοποθετηθεί στο φέρετρο και να είχε στη συνέχεια καλυφθεί με κάρβουνο με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηριδίων.

Έτσι, σημείωσε ο Nickel, μπορεί να εξηγείται και το ότι μόλις ο αέρας έφτασε στη σορό, όταν το φέρετρο άνοιξε, το δέρμα μαύρισε και έγινε γρήγορα η αποσύνθεσή του.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Dong Hsiung τα ρούχα δείχνουν πως επρόκειτο για ανώτατο αξιωματούχο των πρώτων χρόνων της δυναστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: