Η αρχική επίσημη ενημέρωση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε ότι το "μίνι" τσουνάμι, ήταν μεγαλύτερο, της τάξεων των 20 περίπου εκατοστών και ότι είχε καταγραφεί σε δύο παλιρροιογράφους σε Παλαιόχωρα και Καστέλι.Τα δεδομένα ωστόσο όπως αναφέρει το flashnews, εστάλησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου κ. Αθανάσιο Γκανά, ο οποίος προχώρησε σε νέες εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι τελικά το παλιρροιακό κύμα είχε "φούσκωμα" περίπου 1,5 με 2 εκατοστά και, αν δεν αποτελεί καταγραφή στα όρια του στατιστικού λάθους, πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιστημονική καταγραφή ανάλογου γεγονότος στον Ελλαδικό χώρο, είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο, στο σεισμό που είχε σημειωθεί νότια της Κρήτης και είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ.
Και σε εκείνη την περίπτωση το παριρροιακό κύμα είχε "φούσκωμα" περίπου 3 εκατοστών και όπως είχε δηλώσει τότε ο καθηγητής-ερευνητής, πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης συμπεραίνουμε ότι «τέτοιοι σεισμοί που γίνονται στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο δημιουργούν τσουνάμι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εάν ένας σεισμός διαρκέσει πάνω από μισό λεπτό είναι ένδειξη ότι θα ακολουθήσει.
Ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου σημείωσε ότι η αρχική επίσημη ενημέρωση ήταν λανθασμένη και οι νέες εκτιμήσεις των δεδομένων δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου