Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Θα αφεθούν ελέυθεροι οι χρυσαυγίτες βουλευτές; - Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους - Συσκέπτονται οι ανακριτές


Με την απολογία του Νίκου Μίχου ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαδικασία των απολογιών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής η οποία ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων...Ήδη έχει ξεκινήσει η διάσκεψη των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι βουλευτές θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι. Λίγο πριν τις 9 το πρωί ολοκληρώθηκε η απολογία του Γιάννη Λαγού και ακολούθησε ο Νίκος Μίχος. Στον ανακριτή οδηγούνται επίσης σήμερα και άλλα οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ στις 3.30 το μεσημέρι αναμένεται να απολογηθεί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών ξεκίνησαν αργά μετά το μεσημέρι, με τον Ηλία Κασιδιάρη να περνάει πρώτος το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου.

Σύμφωνα με το Έθνος (ρεπορτάζ: Μαίρη Μπενέα), στην απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι πολιτική.

Ισχυρίστηκε ότι το όνομά του δεν αναφέρεται σε καμία τηλεφωνική συνομιλία, ενώ σχετικά με τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης υποστήριξε ότι τα άκουσαν στην τηλεόραση και τα έβαλαν στο κατηγορητήριο. 

Δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων από τους ανακριτές για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης και υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει χρηματοδότες και ότι κανένας επιχειρηματίας δεν τη χρηματοδοτεί.

Υποστήριξε ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, τον χαρακτήρισε αμφιβόλου ηθικής, είπε ότι ζήταγε συνέχεια λεφτά από την οργάνωση και ότι τον είχανε διαγράψει.

Ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αρθεί η ασυλία του, ενώ σύμφωνα με συνταγματολόγους που επικαλέστηκε, θα έπρεπε να έχει γίνει.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος βουλευτής δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, αλλά έδωσε προφορική απολογία, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του πολιτική και έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι θέλουν να ανακόψουν τα ανεβασμένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Δήλωσε άγνοια για τα κακουργήματα που φέρεται ότι έχει διαπράξει η Χρυσή Αυγή, ενώ σχετικά με το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο είχε προσκομιστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη από προστατευόμενο μάρτυρα, το χαρακτήρισε πλαστό, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αυτό που κατατέθηκε από τη Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο και ότι ουδέποτε συντάχθηκε από το διευθυντήριο, όπως χαρακτηρίζεται, της οργάνωσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή του στο στρατιωτικό μέρος της οργάνωσης και ισχυρίστηκε ότι ο ρόλος του στην οργάνωση δεν ήταν αυτός που περιγράφεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς ήταν μόνον εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Επιπλέον χαρακτήρισε «προβοκάτσια» όσα λέγονται για τα «innova», τα μηχανοκίνητα τμήματα των τοπικών οργανώσεων, που αναλάμβαναν επιθέσεις αλλά και τρομοκρατούσαν μέλη που ήθελαν να αποχωρήσουν.

«Δεν θα δίναμε ποτέ ξενόγλωσσο όνομα σε ένα τμήμα μας» φέρεται ότι είπε. Επιπλέον αρνήθηκε ότι υπήρχε εντολή άνωθεν για δολοφονίες και επικαλέστηκε την καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία Πατέλη μετά τη δολοφονία Φύσσα, στην οποία ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εκφράζει αγωνία ότι θα τον διώξουν.

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και υποστήριξε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία άσκησε τη δίωξη, είναι το ίδιο πρόσωπο που έβαλε την υπογραφή της εγκρίνοντας το καταστατικό της Χρυσής Αυγής. 

Το μεσημέρι, την ώρα που προσάγονταν στον ανακριτή οι συλληφθέντες βουλευτές, ο Ηλίας Παναγιώταρος φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι ανακριτές φέρονται ότι έχουν σοβαρά στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: