Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σε αναζήτηση επόμενου κυβερνητικού σχήματος - Ραγδαίες εξελίξεις


Σύμφωνα με πληροφορίες διαβουλεύσεις υπήρξαν νωρίτερα μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι: Βάσω Παπανδρέου, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος. 
Ωστόσο, το κείμενο δεν το υπέγραψαν ποτέ καθώς ακολούθησε η πρόταση Α. Σαμαρά για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση. 

Η κυβερνώσα παράταξη έχει χάσει πλέον τη δεδηλωμένη, ενώ η προοπτική διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το ευρώ απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σε βαρύτατο κλίμα συνεδριάζει σε λίγη ώρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό και έπειτα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου.

Για «δημοκρατία και ηθική» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας Χρήστος Παπουτσής, για «καταλλαγή και πατρίδα» ο Απόστολος Κακλαμάνης. Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκλογές μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης ζήτησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Ο κ. Παπανδρέου συνιστά παρελθόν» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Δημήτρης Λιντζέρης έξω από τη Βουλή. 

«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη έκανε γνωστή την πρόθεσή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Εκκληση ολες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους απευθύνει η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ότι πρέπει να περιφρουρηθούν τα ευρωπαίκά κεκτημένα δεκαετιών. Σημείωνει ότι για πρώτη φορά σήμερα η ευρωζώνη αποφασίζει για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. 

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Φλωρίδης, είπε πως ακόμα και σήμερα ο κ. Παπανδρέου φέρεται ανεύθυνα, την αποτυχία του την μετατρέπει σε νέα εκβιασμό. «Δεν υπάρχει πια κ. Παπανδρέου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, η Βάσω Παπανδρέου ανέφερε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

Πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό προσέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. "Θα στηρίξω στην ΚΟ τον πρωθυπουργό" πρόσθεσε. 

«Τάχθηκα υπέρ του δημοψηφίσματος παρότι είχα εκφράσει επιμέρους προβληματισμούς για τη διαδικασία και το περιεχόμενό της γιατί θεωρώ ότι ως δημοκρατική διαδικασία μπορεί να αποσυμπιέσει το πολιτικό κλίμα» σημείωσε. 

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης.

«Άμεση σύγκλιση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» ζητάει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης «αν συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης αύριο» τονίζει. 

«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Την απόφασή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποιεί με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή. 

«Περιττό το δημοψήφισμα για το ευρώ» δήλωσε ο Κώστας Καρτάλης. «Πρέπει να μιλήσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με πολύ ειλικρινή τρόπο».

Είμαστε σε κατάσταση οξείας κρίσης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρηςτάχθηκε επίσης κατά του δημοψηφίσματος. Δήλωσε ότι θα τεθούν προφανώς όλα περιλαμβανομένης της μομφής στο πρόσωπο του προέδρου της κυβέρνησης. 

«Δήλωσε πραγματικά ότι θα πάμε για δημοψήφισμα για τη συμμετοχή μας στο ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός» διερωτήθηκε. «Δύσκολο να σταθεί η κυβέρνηση με αυτό το κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κατά του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τάχθηκαν σήμερα επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.

Ακόμη αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά της διαφωνία τους με το δημοψήφισμα, ενώ ένας τουλάχιστον υπουργός απειλεί με παραίτηση.

Την ίδια ώρα, βουλευτές που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν αποκλείεται να του ζητήσουν να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία διεξόδου από την κρίση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα. 

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός εμμείνει στην θέση του για το δημοψήφισμα και δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Απομονωμένος ο έλληνας πρωθυπουργός γράφει η γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτήριας τάχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, διαφορετικά πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές. Ταυτόχρονα όμως ανέφερε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: