Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Θα συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας;

Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αύριο στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας Κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Αντιθέτως αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση του επικεφαλής της.

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσε ότι επιμένει σε διεξαγωγή εκλογών άμεσα, και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη να εμφανίζεται επιφυλακτικός έως αρνητικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτοιμος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, τόσο κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια όσο και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. 
«Χθες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, ήρθα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμβάλω καθοριστικά στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με βασικό στόχο την ψήφιση των νομοσχεδίων και των όποιων βημάτων απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ, που είναι κρίσιμο θέμα. Στο συντομότερο δυνατό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διεργασίες και επαφές» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είμαι κολλημένος με τις καρέκλες, δεν πρέπει να γίνουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές «για να εγγυηθούμε στους εταίρους μας ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας». 
«Η έλλειψη συνεργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει προβληματισμό στους εταίρους μας για τη διάθεσή μας να μείνουμε στο ευρώ» υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θέλει ευρύτερη συνεργασία. Απαντώντας, ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι «είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας• πρέπει να το συναισθανθούμε ότι ένας μοναδικός δρόμος υπάρχει, της συνεννόησης, και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει συνεννόηση.» 
«Ο πρωθυπουργός έκανε αρκετά σαφή την πρόθεσή του να παραιτηθεί» σχολίαζαν συνεργάτες του.  «Αν έχουμε τον Μάρτιο εκλογές, ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη αρχίσει, με μια μακρά προεκλογική περίοδο" σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. «Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πρέπει να παραιτηθεί. Ποιος εγγυάται ότι θα παραιτηθεί; Κορόιδεψε το υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του» διερωτήθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 
«Άλλο η συναίνεση άλλο συνεννόηση. Συναίνεση σημαίνει συνενοχή έχει ληφθεί απόφαση και εσύ συναινείς» πρόσθεσε ο κ. Τραγάκης.
Την ανάγκη να πάμε σε εκλογές με ομαλό τρόπο επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. «Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, να πάρει την 6η δόση και να πάμε σε εκλογές με ομαλό τρόπο. Αυτές είναι οι ‘κόκκινες γραμμές’ δεν είναι θέμα προσώπων» τόνισε.  
Τη διεξαγωγή άμεσα εκλογών ζήτησε εκ νέου το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: