Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Η φρενίτιδα του Χριστουγεννιάτικου καταναλωτισμού


*Της Σέβης Ευθυμίου
Μετά τη Black Friday, μετά τις χειμερινές εκπτώσεις, μετά τα δεκαήμερα προσφορών και πριν του Αγίου Βαλεντίνου, υπάρχει μια γιορτή, αχ αυτή η πανέμορφη γιορτή, που μεταμορφώνει τους εκκολαπτόμενους καταναλωτές σε δρομείς των 100 μέτρων. Ποια είναι; Τα Χριστούγεννα φυσικά! Αυτή η κατά τα άλλα πανέμορφη γιορτή, που κρύβει μέσα της τέτοια υπερκατανάλωση, όπως η pokeball τον Picachu.


Από τις παραμονές των εορτών και εφόσον μπαίνουν και τα δώρα των Χριστουγέννων, ξεχύνονται όλοι ωσαν τσουνάμι στους δρόμους για να αγοράσουν κάθε λογής άχρηστα πράγματα με την δικαιολογία των εορτών. Έλα μωρέ ένα παντελονάκι, γιορτές είναι, έλα μωρέ ένα αυτοκίνητο, γιορτές είναι, έλα μωρέ μια θερμαινόμενη πισίνα(!) γιορτές είναι.

Στους καταστηματάρχες από την άλλη αντανακλώνται στα μάτια τους αυτά τα πράσινα δολάρια, που δείχνουν πόσο ευχαριστημένοι είναι που για άλλη μια χρονιά ξεπούλησαν. Αχ καημένες μου γαλοπούλες που τρέχατε κι εσείς ανέμελες στα λιβάδια, που να ξέρατε ότι θα κοσμήσετε για άλλη μία φορά τα τραπέζια της απανταχού περιφέρειας. Γιατί όλα κι όλα. Το κοτόπουλο πια είναι ντεμοντέ! Αν δεν έχεις γαλοπούλα στο τραπέζι Ευρωπαίος δεν είσαι!

Τα μαγαζιά δουλεύουν νον στοπ σε εορταστικό ωράριο όντας ανοιχτά από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί και μέχρι το άλλο πρωί, με τους πωλητές να καταριούνται την ώρα και την στιγμή που γίνανε πωλητές και που δεν υπέγραψαν συμβόλαιο για βαρέα και ανθυγιεινά. Και ας μην σχολιάσω την περισσή αγένεια και την ανυπομονησία των περισσοτέρων πελατών αυτές τις μέρες. 

Φυσικά στέλνω για άλλη μια φορά αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα απανταχού αρσενικά που μαρτυρούν και με τα δίκια τους. Γυναίκες να τους κουβαλούν σαν αξεσουάρ παραμάσχαλα στις αγορές , που πιο πολύ με ζούγκλα μοιάζουν αυτές τις μέρες, παιδιά να τους τραβάνε από τα μπουφάν, άλλα παιδιά να γκρινιάζουν στα καρότσια , κι εκείνοι να απορούν τελικά τι γιορτινό έχουν αυτές οι μέρες εκτός από έξοδα -έξοδα –έξοδα.

Και η αλήθεια είναι αυτή. Γι άλλη μια φορά χάνουμε την ουσία.

Τα Χριστούγεννα του δυτικού κόσμου είναι άλλη μια απόδειξη μιας άκρως καταναλωτικής κοινωνίας, η οποία, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι λαμπιόνια παντού, που από κάτω κρύβουν ένα κενό και τίποτα άλλο. 

Και μόλις σβήσουν τα φώτα της πόλης, η ασχήμια των καιρών φαίνεται και πάλι.

*Σέβη Ευθυμίου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: