Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Καιρός: “Παγωμένη” βροχή και χιόνια φέρνει η “Υπατία”


Η κακοκαιρία "Υπατία" συνεχίζει το πέρασμά της και προκαλεί προβλήματα παντού. Φέρνει το φαινόμενο της «παγωμένης» βροχής σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Ο καιρός σήμερα Πέμπτη: βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια και δυτικά ορεινά.Ο καιρός που μας ταλαιπώρησε πολύ αυτή την εβδομάδα ετοιμάζεται να… αλλάξει ρότα. Τα πράγματα φτιάχνουν από το Σαββατοκύριακο, αλλά μέχρι να εξασθενήσει, η κακοκαιρία “Υπατία” συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε όλη τη χώρα.


Σήμερα Πέμπτη (10.01.2019) αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Προβλήματα τα λιμάνια προκαλούν οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι, έντασης 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Σε άνοδο η θερμοκρασία.

Η “Υπατία” φέρνει… “παγωμένη” βροχή
Όλη η χώρα παραμένει στο έλεος της κακοκαιρίας που ονομάστηκε “Υπατία”. Μαζί με την “Υπατία”… ήρθε -στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία- κι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: η “παγωμένη” βροχή.

Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια.

Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Τα πέντε μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν πανελλαδικά οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo μέχρι το βράδυ της Tετάρτης, ήταν όλα στη Δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (96 χιλιοστά), στη Δωδώνη (92), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (85), στα Λεπιανά Άρτας (78) και στην Ηγουμενίτσα (76 χιλιοστά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: