Τρίτη 3 Απριλίου 2018

“Απόβαση Τούρκων στο Καστελόριζο” – Περίεργο και επικίνδυνο σενάριο ασύμμετρου πολέμου

Πρώτα ήρθε η άτσαλη κίνηση μιας τουρκικής ακταιωρού που “έπεσε” πάνω σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα ένας περίεργος ελιγμός, ξανά εναντίον σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού και οι επιθετικές ενέργειες των Τούρκων κοντά στα Ίμια κορυφώθηκαν με την προσπάθεια βύθισης του περιπολικού του Λιμενικού, “Γαύδος”. Η ομηρία των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ωστόσο έδειξε ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τακτική, έχει περάσει από τις “κλασικού τύπου” επιθετικές ενέργειες σε τακτικές “ασύμμετρου πολέμου”. Οι ειδικοί μιλούν ακόμη και για πολλά θερμά επεισόδια που μπορεί να συμβούν στο Αιγαίο ή αλλού με βάση τέτοιες τακτικές και τώρα έρχεται ένα τέτοιου είδους σενάριο να βάλει στο “στόχαστρο” το Καστελόριζο. Ένα σενάριο που μιλάει για “απόβαση Τούρκων” στο νησί.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Εστία” το ακριτικό μας νησί δεν δίνει αυτές τις ημέρες την εικόνα ενός γραφικού τουριστικού νησιού, αλλά την εικόνα μιας στρατοκρατούμενης περιοχής, ενός οχυρού, του οποίου η κυριαρχία πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί.

Είναι γεγονός ότι στο νησί η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, χωρίς πολλές αναφορές και… φανφάρες έχει ενισχυθεί. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα είναι εμφανής η παρουσία τόσο ανδρών του Στρατού όσο και του ναυτικού, ενώ και η παρουσία μιας φρεγάτας, αλλά πιθανότατα και ενός υποβρυχίου στην περιοχή μαρτυρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη εγρήγορση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ των κατοίκων, λέει η “Εστία”, επικρατεί ένταση και εγρήγορση καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να πραγματοποιήσουν… απόβαση. Το σενάριο ωστόσο μπορεί να μην αφορά σε πραγματική απόβαση με δυνάμεις τις οποίες διαθέτει σε κοντινή απόσταση η Τουρκία, αλλά σε απόβαση άλλου είδους δυνάμεων με στόχο την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας. Στο σημείο αυτό αρκεί κανείς να θυμηθεί το σκηνικό που στήθηκε στα Ίμια μετά από μια “απόβαση» κάποιων “δημοσιογράφων” που έστησαν την Τουρκική σημαία. Έτσι μια “απόβαση” πολιτών μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν ένα σόου εντυπώσεων ή μια ολιγόωρη “κατάληψη” σε κάποιο σημείο του νησιού, μόνο και μόνο για να δηλωθεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αρκεί για να προκληθεί ένταση.

Ανάλογα επεισόδια περιγράφουν οι ειδικοί ότι μπορούν να συμβούν σε νησίδες στο Αιγαίο. Μια “κατάληψη” νησίδας από κάποια τουρκική “περιβαλλοντική οργάνωση” η ανακοίνωση μιας συναυλίας από κάποια οργάνωση νεολαίας τουρκικού κόμματος σε ελληνική νησίδα της οποίας οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ή ένα “ναυάγιο” σε μια από τις εν λόγω νησίδες και μια “επιχείρηση διάσωσης” από τουρκικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν ένταση. Είναι σενάρια που όσο περίεργα ακούγονται άλλο τόσο επικίνδυνα είναι. Είναι σενάρια τα οποία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στο πλαίσιο ¨ασύμμετρου πολέμου” ή στο πλαίσιο επιχείρησης που θα δικαιολογήσει το “ατύχημα”.

Καστελόριζο απόβαση Τούρκων σενάριο
Σε ό,τι αφορά στο Καστελόριζο, φαίνεται ότι τα σενάρια γίνονται πιο αληθοφανή καθώς το νησί βρίσκεται κυριολεκτικά στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και κυρίως δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διεκδικήσει ΑΟΖ τεραστίου μεγέθους ως τα όρια εκείνης της Κύπρου οδηγώντας την Άγκυρα σε ασφυξία… Έτσι χτίζεται το σενάριο άμεσης απειλής ή έστω στοχοποίησης.

Βέβαια η Τουρκία ποτέ δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση χωρίς πριν να έχει εξασφαλίσει “άδεια” ή “ανοχή” των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τέτοιου είδους “άδεια” ο Ερντογάν δεν φαίνεται πως έχει… Θέλει ωστόσο με κάθε τρόπο να ακυρώσει την πιθανότητα ένωσης της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτό θα σημάνει ότι θα μείνει μακρυά από το ενεργειακό “παιχνίδι” στην Ανατολική Μεσόγειο… Η “πρόβα” διακοπής των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχές γύρω από την Κάρπαθο δημιουργεί κάποια ερωτήματα… Η ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο είναι αυξημένη για την αντιμετώπιση κάθε είδους σεναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: