Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Υποθήκη τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου! Η "ξεχασμένη" έκθεση της Deutsche Bank

Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της “βαριάς” για τους Έλληνες πολίτες συμφωνίας των Βρυξελλών, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που στον τελευταίο ανασχηματισμό αποχώρησε, είχε πει στο Onalert.gr: “Οι δανειστές ζητάνε να βάλουμε υποθήκες ακόμη και τα νησιά μας. Θα ζητήσουν να υποθηκευτούν τα ενεργειακά αποθέματα,γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να βρεθούν οι “εγγυήσεις” των 50 δις που ζητάνε”. Δεν ήταν λόγια που προέρχονταν από την ένταση των στιγμών αλλά μία άποψη που είχε λογική και γι΄ αυτό την είχαμε αμέσως δημοσιεύσει.


Το δημοσίευμα του Guardian το οποίο χαρακτηρίζει ανέφικτο να βρεθούν τόσα χρήματα από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψη του πρώην υπουργού.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει "πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία" σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ…Σε μια ανάλυση κόλαφο για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως - που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ”.


Ίσως να χρειαστεί …κάτι λιγότερο αν στις “υποθήκες” συμεπριληφθούν τα ενεργειακά αποθέματα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να αντληθούν. Όλες οι εκτιμήσεις που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί πάντως συμφωνούν ότι είναι μεγάλες.

Ποια ήταν η εκτίμηση της Deutsche Bank την οποία έχουμε ξεχάσει ,γιατί έχει γίνει από το 2012;

Η Deutsche Bank είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2012 μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια στην Κρήτη έφθασαν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολαρίων, ποσό που ουσιαστικά ξεπερνάει το 107% του ελληνικού ΑΕΠ.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία έκπληξη αν στην πορεία των “διαπραγματεύσεων” και των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα ακούσουμε και για τέτοιου είδους υποθήκες. 

Πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: