Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο

Το απόφθεγμα «το γέλιο χαρίζει ζωή» είναι γνωστό εδώ και χρόνια και οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά για να τονώσουν την ψυχολογία των ίδιων ή των αγαπημένων τους προσώπων.Είναι τεκμηριωμένο ότι, κατά κανόνα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που συνήθως γελούν πιο πολύ, ζουν περισσότερο και καλύτερα. Αν και αυτό αποδίδεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες, η αλήθεια είναι ότι το γέλιο έχει και θετική οργανική επίδραση. Με λίγα λόγια, το γέλιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις, βοηθά και θωρακίζει την καρδιά, ενώ μειώνει τις ποσότητες κορτιζόνης -της ορμόνης του στρες- στο αίμα. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυξάνει τις εκκρίσεις ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Τέλος, ενδυναμώνει τους μυς του διαφράγματος και της κοιλιάς και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.Το γέλιο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυξάνει τις εκκρίσεις ενδορφινών στον εγκέφαλο, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.



Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός με τον οποίο το γέλιο βοηθά τον άνθρωπο να διατηρήσει την καλή υγεία του; Σε γενικές γραμμές, το γέλιο λειτουργεί σαν φάρμακο που ενεργοποιεί λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου. Μεταξύ αυτών είναι και ο επικλινής πυρήνας στα κέντρα επιβράβευσης. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται ευφορία και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Ο μηχανισμός

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, εξέτασαν με ισχυρές απεικονιστικές μεθόδους τις διεργασίες που γίνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν κάποιος ακούει ανέκδοτα, βλέπει μια αστεία εικόνα ή γελά.
Για να κάνουν την έρευνά τους, διάλεξαν επιτυχημένες γελοιογραφίες και τις έδειξαν σε 16 εθελοντές. Κατά τη διαδικασία αυτή οι εθελοντές υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Πρόκειται για μια ισχυρή απεικονιστική μέθοδο η οποία αποκαλύπτει σε πραγματικό χρόνο ποιες λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Οι ερευνητές του Stanford διαπίστωσαν ότι οι πετυχημένες γελοιογραφίες ενεργοποιούσαν στον εγκέφαλο τον επικλινή πυρήνα που είναι μέρος του συστήματος επιβράβευσης. Σε αυτό το σύστημα περιέχονται υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας ντοπαμίνη, η οποία λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και προκαλεί ευφορία. Αντίθετα, κάθε φορά που οι εθελοντές έβλεπαν ανιαρές γελοιογραφίες, ο επικλινής πυρήνας δεν έδειχνε ξεχωριστή δραστηριότητα.
Τα επιστημονικά δεδομένα για την επίδραση του γέλιου, του χιούμορ και της ευχάριστης ψυχαγωγίας στην αντιμετώπιση ασθενειών, είναι ενθαρρυντικά. Οπως προκύπτει, κάθε φορά που γελάμε προστατεύουμε την καρδιά, τον εγκέφαλο, τον μεταβολισμό και τα νεφρά. Ερευνα που εκπόνησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης έδειξε ότι κάθε φορά που γελάμε η ροή του αίματος στις αρτηρίες αυξάνεται κατά 20%.
Αντίθετα, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, οι αρτηρίες στενεύουν και η ροή αίματος μειώνεται κατά 35%. Σε άλλες έρευνες, καταγράφεται αύξηση κατά 87% της αυξητικής ορμόνης κάθε φορά που γελάμε. Η αυξητική ορμόνη έχει θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επιπλέον, οι ενδορφίνες μειώνουν τον πόνο, την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν την ευκαμψία των μυών και βελτιώνουν τη συνολική απόδοση της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων.
Για ό,τι αφορά το στρες, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα με σκοπό να δείξουν ότι ακόμα και η προσμονή ενός ευχάριστου γεγονότος που θα προκαλέσει γέλιο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μέτρησαν τις ορμονικές αλλαγές στο αίμα των ανδρών εθελοντών τρεις μέρες πριν από ένα ευχάριστο γεγονός και αμέσως μετά. Τα ευρήματά τους ήταν εντυπωσιακά.
Τα επίπεδα της κορτιζόνης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, έπεσαν κατά 39%. Η αδρεναλίνη, η οποία είναι η ορμόνη που παράγεται σε ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις, μειώθηκε κατά 70%. Τέλος, η ενδορφίνη η οποία είναι η ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας και είναι αντίστοιχη της μορφίνης, αυξήθηκε σε ποσοστό 27%.
Μόδα η γελωτοθεραπεία
Μισή ώρα γέλιου κάθε μέρα ωφελεί όσο το αντίστοιχο βάδισμα ή χαλαρό τρέξιμο
γελωτοθεραπεία είναι μια μορφή ολιστικής θεραπείας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έχει σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχική του υγεία. Παράλληλα, χρησιμοποιεί το γέλιο ως όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση οργανικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά ζητήματα υγείας στο μέλλον.
Η Εταιρία Εφαρμοσμένης Ενοποιητικής Ολιστικής Θεραπείας επισημαίνει ότι το γέλιο χρησιμοποιείται σαν άσκηση και όχι ως συναίσθημα. Με τη γελωτοθεραπεία προσπαθούμε να γελάσουμε ακόμα κι αν δεν έχουμε καμία διάθεση να το κάνουμε. «Είναι μια τεχνική που προκαλεί το γέλιο με τον συνδυασμό απλών ασκήσεων, διατάσεων, ήπιων αναπνοών, ρυθμικού χειροκροτήματος, τραγουδιού και κίνησης. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε χαρούμενοι ή να λέμε ανέκδοτα, αλλά διατηρώντας οπτική επαφή με τα μέλη της ομάδας, σύντομα το προσποιητό γέλιο γίνεται πραγματικό. Είναι η μοναδική δραστηριότητα που κάνει μασάζ των εσωτερικών οργάνων και δημιουργεί κυκλοφορία στο λεμφικό μας σύστημα, κάτι που είναι ζωτικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και για την καταπολέμηση κάθε ασθένειας. Ενεργοποιούνται το διάφραγμα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εφαρμόζεται σε νοσοκομεία

Οι ειδικοί της γελωτοθεραπείας επισημαίνουν ότι μισή ώρα γέλιου κάθε μέρα έχει πολύ θετική επίδραση στον οργανισμό, αντίστοιχη με αυτή που έχει το βάδισμα ή το χαλαρό τρέξιμο. Τις περισσότερες φορές, η διαδικασία της γελωτοθεραπείας ξεκινά με την ομάδα να σχηματίζει έναν κύκλο. Τα μέλη της αρχίζουν να κάνουν μασάζ στον αυχένα, το κεφάλι και τα χέρια του διπλανού τους, ενώ ο υπεύθυνος τους εξηγεί πώς να κάνουν σωστές ασκήσεις αναπνοής. Στη συνέχεια όλοι κάθονται σε καρέκλες και αρχίζουν να γελούν, όσο μπορεί ο καθένας, χωρίς να υπάρχει κάποιο ερέθισμα. Τις περισσότερες φορές αυτή η διαδικασία οδηγεί, μετά λίγη ώρα, σε αυθόρμητα τρανταχτά γέλια, με μεγάλη θετική επίδραση στον οργανισμό.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η γελωτοθεραπεία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε νοσοκομεία Παίδων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η παρουσία κλόουν, που παριστάνουν τους γιατρούς, ή ηρώων των κόμικς στους θαλάμους των νοσοκομείων προσφέρει χαρά και ελπίδα στα άρρωστα παιδιά και τα βοηθάει να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένειά τους.
Η γελωτοθεραπεία στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μείωση της χορήγησης φαρμάκων κατά 20%, ενώ η μείωση του χρόνου νοσηλείας στα νοσοκομεία παίδων φτάνει το 50%. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι με τη θεραπεία αυτή τα παιδιά βρίσκουν την ενέργεια και το χαμόγελο που χάνουν όταν νοσηλεύονται. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα προσφέρει ανακούφιση τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τους και τους δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αισιοδοξία. Ετσι, οι μικροί ασθενείς γίνονται πιο συνεργάσιμοι, ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Οι γιατροί, από την πλευρά τους, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο.
Οπως προκύπτει από έρευνες η γελωτοθεραπεία είναι πολύ καλό φάρμακο και για τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια. Ερευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας έδειξε ότι ηλικιωμένοι με άνοια που ζουν σε γηροκομεία και δέχονται συχνές επισκέψεις από ειδικούς που εφαρμόζουν «θεραπείες γέλιου» εμφανίζουν μείωση 20% στα συμπτώματα σύγχυσης και ταραχής. Η μελέτη διήρκεσε τρία χρόνια και σε αυτή έλαβαν μέρος 400 άτομα που την περίοδο εκείνη ζούσαν σε 36 οίκους ευγηρίας. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου επισήμαναν ότι «το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στην ίδια μείωση των συμπτωμάτων που έχουν οι άνθρωποι με άνοια οι οποίοι ακολουθούν συμβατική θεραπεία».
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις, βοηθά και θωρακίζει την καρδιά, ενώ μειώνει τις ποσότητες κορτιζόνης -της ορμόνης του στρες- στο αίμα
Από 50 έως 70 ευρώ το κόστος της συνεδριας
Εδώ και λίγα χρόνια συνεδρίες γελωτοθεραπείας γίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Προσφέρονται είτε δωρεάν, από τοπικούς φορείς ή από εταιρείες που προσπαθούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να αντιμετωπίσουν το άγχος, είτε επί πληρωμή. Το κόστος για κάθε συνεδρία είναι περίπου 50 ευρώ αν κάποιος θέλει να ενταχθεί σε μια ομάδα και από 70 ευρώ και πάνω αν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει γελωτοθεραπεία κατ' ιδίαν. Το ποσό αυξάνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της συνεδρίας.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: