Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης δεν προκάλεσε μόνο ειρωνικά σχόλια αλλά και την οργή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.Η ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, μέλος των Γλυπτών του Παρθενώνα που έκλεψε το 1803 ο λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη, θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορταστούν τα 250 χρόνια του.Μόνο που οι Βρετανοί, προκαλώντας την κοινή γνώμη, φέρονται στα Γλυπτά που ανήκουν στην Ελλάδα σαν... τσιφλίκι τους.
"Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει", αναφέρει στην οργισμένη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
"Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη.
Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!", καταλήγει ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το 1983, όταν η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ζήτησε την επιστροφή τους.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κοσμούσαν την Ακρόπολη επί δύο χιλιετίες, πριν αφαιρεθούν το 1803 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό διπλωμάτη διαπιστευμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ενώ ο Έλγιν ισχυριζόταν πως είχε λάβει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κατοχή της οποίας τελούσε τότε την Ελλάδα, την άδεια για να πάρει τα έργα, η Αθήνα θεωρεί την αφαίρεση των έργων αυτών κλοπή.
Πρόσφατα βρετανικό δικηγορικό γραφείο, στο οποίο εργάζεται η Βρετανίδα δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, ανέλαβε να βοηθήσει την Ελλάδα στη μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών.
Η Αθήνα άρχισε επίσης το Νοέμβριο μια δημοσκόπηση μεταξύ των επιβατών του αεροδρομίου των Αθηνών ζητώντας τους να απαντήσουν σε διαδραστικές οθόνες στην ερώτηση: "Είστε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ή όχι;".
Η Ελλάδα δήλωσε ωστόσο πως αναμένει τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για το θέμα ανάμεσα στη Βρετανία και την UNESCO, η οποία πρότεινε να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου