Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επιζητούν να μιλήσουν με
μία φωνή πάνω στο θέμα που ανησυχεί έως και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ
Ομπάμα: Την ανάγκη "ανακεφαλαιοποίησης" των τραπεζών προτού τις
αναγκάσουν να απαρνηθούν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεών τους προς την
Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή μείωση-κούρεμα του
ελληνικού χρέους έως και 60%, δήλωσαν Γερμανοί διαπραγματευτές, στο
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη
συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Σαρκοζί και Μέρκελ είναι διχασμένοι για το πως θα λειτουργήσει το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ελληνική χρεοκοπία. Οι γαλλικές
τραπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος και ο Σαρκοζί θέλει να
στηρίζονται άμεσα από το Ταμείο. Η δε Μέρκελ που δεν έχει τόσο μεγάλο
πρόβλημα, θέλει οι χώρες να αναλαμβάνουν τη στήριξη των τραπεζών τους.
Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.
Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.
Άλλοι αναφέρουν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας.
Παράλληλα πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το θέμα της γαλλο-ελβετικής τράπεζας "Dexia θα βρίσκεται μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν, αλλά το κύριο θέμα της συζήτησής τους είναι η Ελλάδα και η ευρωζώνη, καθώς οι τράπεζες αποτελούν μόνον μια συνέπεια" της κρίσης.
Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε πρόσφατα για πρώτη φορά περί αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ, που θα επιτρέψει ακόμη και έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη.
Κορυφαίος τραπεζίτης που μιλά στο Βήμα, αναφέρει ότι: “Τις επόμενες εβδομάδες θα διαμορφωθεί το πλαίσιο της τελικής λύσης” με αυτό να στηρίζεται σε τρεις άξονες, όπως υποστηρίζει. “Πρώτον στην θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και τρίτον στο 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους”.
Για πολλούς αναλυτές, το κούρεμα του 50% θα ανοίξει τον ασκό του του Αιόλου γιατί πια προχωράμε σε νερά αχαρτογράφητα με συνέπειες που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, με αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν έχουν ακόμη – και δεν μπορούν άλλωστε πλήρως – να προβλεφθούν.
Σύμφωνα με το Βήμα, το μεγαλο αυτό "κούρεμα" θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και θα ανεβάσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα μας. Στο σχέδιο έχει αντιτεθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ και ο απερχόμενος πρόεδρος Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι οι ζημιές μπορεί να είναι σημαντικες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο του ντόμινο, καθώς η μία χώρα εμφανίζεται εξαρτημένη από την άλλη, διακρατώντας χρέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου