Η αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στις ενέργειες που το βλάπτουν δεν θα είναι παθητική, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικρίνοντας τις μονομερείς ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής. «Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα», δήλωσε, μερικές ώρες μετά την αποδοχή από την Unesco της Παλαιστίνης ως κράτους μέλους της.
«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Το Ισραήλ ήταν αντίθετο στην αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Unesco ως πλήρους μέλους της.
Αντίθετα, την έντονη ικανοποίησή του για την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco εξέφρασε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας ότι αποτελεί «νίκη της δικαιοσύνης». «Η ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco είναι μια νίκη του δικαίου, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας», σχολίασε ο Αμπάς, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι η ψηφοφορία της UNESCO που οδήγησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της ήταν «πρόωρη» και «αντιπαραγωγική» στην προοπτική της αναμενόμενης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή. «Η ψηφοφορία της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής σήμερα στην UNESCO είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική σε σχέση με το στόχο της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.
Λίγο νωρίτερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωνε ότι η σημερινή ψηφοφορία στην UNESCO, που χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη, είναι «εξαιρετικά επιζήμια» για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. «Η σημερινή ψηφοφορία για την ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά είναι βαθιά επιζήμια για την UNESCO», τονίζει η Ράις σε μήνυμα της που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου