Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

S.O.S. από την υπό κατάρρευση αγορά της Ηπείρου

«Υπό το μηδέν» έχουν φθάσει πλέον οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ήπειρο, που καθημερινά βουλιάζουν όλο και περισσότερο στην κρίση! Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των ιδιοκτητών τους να τις κρατήσουν στη «ζωή», τα «λουκέτα» δυστυχώς πληθαίνουν ραγδαία, μήνα με το μήνα, αυξάνοντας παράλληλα και την ανεργία. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αυξήθηκαν κατά 25% σε όλη τη χώρα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, κάτι βέβαια αναμενόμενο, αφού το οριστικό κλείσιμο μιας επιχείρησης θεωρείται σήμερα ως η μόνη «σωτήρια λύση», για κάποιον που έχει συνεχώς αυξανόμενα έξοδα και αντίστοιχα σχεδόν ανύπαρκτα έσοδα.  



Όσες εκκλήσεις και αν έκαναν στην Κυβέρνηση οι Μικρομεσαίοι, για μείωση φόρων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και ρευστότητας και βέβαια τόνωση της αγοράς, δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να «στενάζουν» για να τα βγάλουν πέρα, αφού η φόρο-καταιγίδα και οι παράλογες απαιτήσεις της Κυβέρνησης απειλούν τις επιχειρήσεις τους.

Το φετινό φθινόπωρο θα καθορίσει το μέλλον των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην Ήπειρο που πλέον μοναδική τους ελπίδα απομένει το «καλάθι» προσφορών, που λέγεται ότι θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός.

ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ!..
Όπως τονίζουν Ηπειρώτες μικρομεσαίοι, η απανωτή φορολογία θα διογκώσει τα προβλήματα στην αγορά, αντί να φέρει έσοδα στα Κρατικά ταμεία. Πολλοί καταστηματάρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να βάλει «φρένο» στις απαιτήσεις της Τρόικας και να δει ξεκάθαρα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

«Φθάσαμε στο «αμήν». Στο «δεν πάει άλλο». Είναι ολοφάνερο, ότι οι περισσότεροι δεν θα αντέξουν. Αν η Κυβέρνηση θέλει να εξοντώσει τους μικρομεσαίους, τότε κοντεύει να το πετύχει» λένε καταστηματάρχες στην Ήπειρο.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ…
Ενώ βρίσκονται ένα βήμα πριν το… γκρεμό, οι μικρομεσαίοι της Ηπείρου ζητούν από τον Πρωθυπουργό κάποιο σωτήριο «καλάθι» προσφορών στη ΔΕΘ. Όπως τονίζουν, μόνο αν είναι γενναιόδωρη η Κυβέρνηση μαζί τους, θα αντέξουν στην κρίση και κατ’ επέκταση θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει.

Μεταξύ άλλων, ζητούν  μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, σύνδεση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων με την απασχόληση, δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα  έκτακτων φόρων και εισφορών, αλλά ένα φορολογικό σύστημα «εξυπνότερο» της φοροδιαφυγής, εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων και δημιουργία επενδυτικών κινήτρων, «φρένο» στις απολύσεις της τρόικας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διασφάλιση της ενδοκυβερνητικής σταθερότητας και ομοφωνίας υπουργών.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και αυτή τη στιγμή παλεύουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και των επιχειρήσεών μας. Απαιτούμε, λοιπόν, πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση και το κυριότερο ειλικρίνεια» αναφέρει σε χθεσινό άρθρο - παρέμβαση ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

«ΜΑΥΡΕΣ» ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ…
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, που ήρθε χθες στο «φως» της δημοσιότητας αναμένονται έως και το 2012 «λουκέτα» σε 122.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Τα νούμερα είναι, βέβαια, «τρομακτικά», αλλά τα ποσοστά της ανεργίας, εφόσον επαληθευτούν αυτές οι «μαύρες» προβλέψεις, θα είναι εφιαλτικά!

Ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία στην Ήπειρο εκτοξεύθηκε φέτος τον Ιούνιο στο 18,5%.

Η αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 είναι 6,2%, ένα ποσοστό που προκαλεί… ίλιγγο! Πανελλαδικά η ανεργία αυξήθηκε κατά 4,4% και διαμορφώθηκε στο 16%, έναντι 11,6% πέρυσι τον Ιούνιο (αναλυτικότερα στην σελ. 5).

Όσο για τις προβλέψεις των επόμενων ετών, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, στη διετία 2012-2014 η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22%, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα ανέλθει σε 1,2 εκατομμύρια άτομα!  Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι απώλειες για το ΙΚΑ σε ετήσια βάση θα φτάσουν περίπου τα 9,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της ανεργίας και της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - «ΦΑΝΤΑΣΜΑ»
Είναι λοιπόν εμφανές, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι οι «αιμοδότες» της Οικονομίας, πρέπει άμεσα να ενισχυθούν, γιατί είναι πολύ πιθανό, μετά το χειμώνα, πολλές από αυτές να μην υπάρχουν!

Αν η Κυβέρνηση επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο, στον οποίο βαδίζει μέχρι τώρα, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει μια οικονομία - «φάντασμα», με καταναλωτές που δεν θα μπορούν να αγοράσουν το παραμικρό.

Έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να ακούσει τους παραγωγικούς Φορείς και να υιοθετήσει τις προτάσεις τους, που στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειράματα…

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: