Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε… ελεύθερη πτώση η οικοδομή στην Ήπειρο!

Καταρρέει η οικοδομή στην Ήπειρο, αφού μήνα με το μήνα, λόγω οικονομικής κρίσης, εκδίδονται όλο και λιγότερες άδειες. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν χωρίς δουλειά δεκάδες  επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι κατασκευαστές, αλλά βεβαίως και χτίστες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, πλακάδες, μαραγκοί κ.α. Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν φθάσει σε απόγνωση, αφού πολλοί από αυτούς έχουν να δουλέψουν πολλούς μήνες, ενώ άλλοι, που μπορεί να σταθούν τυχεροί και να βρουν δουλειά, τις περισσότερες φορές εργάζονται για πολύ λιγότερα χρήματα, απ’ όσα έπαιρναν πριν ξεσπάσει η κρίση. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, μιας και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.



«Είμαστε ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Χρωστάμε παντού και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βρεθεί λύση, αν παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα» είπε στον «Π.Λ.» στέλεχος κατασκευαστικής εταιρίας από την Ήπειρο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Μάιο η οικοδομή στην Ήπειρο έπεσε 38,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ειδικότερα, το φετινό Μάιο εκδόθηκαν 99 άδειες, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα 162.

Η περιοχή μας είναι στη δεύτερη θέση όλης της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη πτώση, πίσω μόνο από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η οικοδομή καταποντίστηκε (πτώση 43%)! Πανελλαδικά, η οικοδομή έπεσε 15,3%, βυθίζοντας και άλλο στον προβληματισμό τους εργολάβους, που βλέπουν, ότι παρά τις εκκλήσεις τους, οι αρμόδιοι «νίπτουν τας χείρας τους».

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το έτος Ιούνιος 2010 - Μάιος 2011 η πτώση στην οικοδομή ήταν 25,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα Ιουνίου 2009 – Μαΐου 2010.

ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ…
Ένας από τους λόγους, στους οποίους οφείλεται η ραγδαία πτώση της οικοδομής και στην Ήπειρο, είναι οι ακριβές τιμές των υλικών. «Ενώ η δουλειά μας πέφτει, τα υλικά με τα οποία κάνουμε τη δουλειά μας ακριβαίνουν» (!), λένε οικοδόμοι, που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο παράδοξο και ζητούν από την Κυβέρνηση να τους βοηθήσει.

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…
Βέβαια, η πτώση της οικοδομής πλήττει κυρίως και πάνω από όλα τα Γιάννινα, όπου προβλέπεται μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς και αυτό παρά το γεγονός, ότι η ζήτηση σπιτιών είναι πολύ μεγάλη. «Σιγά- σιγά η πόλη μετατρέπεται σε κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, μετά την Θεσσαλονίκη. Πρέπει να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για να ενισχυθεί η οικοδομή. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία ανάπτυξης της πόλης» λένε Γιαννιώτες κατασκευαστές. Τέλος, σε πολλές οικοδομές στην Ήπειρο, οι οποίες ξεκίνησαν να χτίζονται, οι εργασίες σταμάτησαν, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επίσης, ελάχιστοι είναι και εκείνοι που, ενώ το σπίτι τους χρειάζεται επισκευές, λόγω κρίσης δεν τις κάνουν ή επιλέγουν να κάνουν μόνο τις απαραίτητες! «Δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο να σπανίζει ακόμη και το… μερεμέτι. Δεν έχει τέλος η κατρακύλα» λένε Ηπειρώτες.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: