Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κτηνοτρόφοι και Φορείς της Ηπείρου να καταθέσουν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ πρόταση αγοράς της "Δωδώνη"

Στην τελική ευθεία μπήκε το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αφού το δικαστήριο αποφάσισε, ότι η ΑΤΕ απέκτησε νόμιμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας. Έτσι, η Τράπεζα μπορεί πλέον να πάρει όποια απόφαση θέλει και βέβαια να «τρέξει» πιο γρήγορα την πώληση της «Δωδώνης», κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για κτηνοτρόφους, εργαζόμενους στη βιομηχανία και τοπικούς Φορείς. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών –μετόχους της «Δωδώνης», οι οποίες είχαν προσφύγει στα δικαστήρια την ΑΤΕ.  Οι Ενώσεις Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας σε χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η Τράπεζα δεν αποκτά καταστατική πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας, ότι υπάρχει περιορισμός στη μεταβίβαση των μετοχών και, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, οι Ε.Α.Σ. μπορούν να επανέλθουν με νέες αγωγές προς την ΑΤΕ! Υπενθυμίζεται, ότι η Τράπεζα, που αρχικά κατείχε το 60% των μετοχών, αγόρασε το 2004 από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας, Κονίτσης - Ζαγορίου - Μετσόβου και Πωγωνίου το δικό τους μερίδιο (7,7%), αποκτώντας ουσιαστικά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «Δωδώνης».

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!
Αντί όμως οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» και βέβαια οι τοπικοί Φορείς να κάθονται με τα χέρια… σταυρωμένα και να περιμένουν την πώληση της «Δωδώνης», θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν, ότι έχει φθάσει η ώρα να καταθέσουν αυτοί πρόταση αγοράς της γαλακτοβιομηχανίας! Με το να υποστηρίζουν, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, εντελώς αόριστα και χωρίς κανένα σχέδιο, ότι η Ηπειρωτική κοινωνία (!) πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της «Δωδώνης», δεν κερδίζουν κάτι. Άλλωστε, ειδικά σήμερα κανείς δεν πρόκειται να χαρίσει τίποτε στους κτηνοτρόφους, όσες διαμαρτυρίες και αν κάνουν.

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ
Ο μόνος Φορέας που μπορεί να διαχειριστεί σωστά, αυτή τη στιγμή, τη «Δωδώνη» και να της εξασφαλίσει κονδύλια, υγιή πορεία και λειτουργία είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, την οποία όλοι οι Ηπειρώτες εμπιστεύονται. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο «Π.Λ.», το Τραπεζικό Ίδρυμα της περιοχής μας είναι εύρωστο οικονομικά, έχει αυξανόμενη δυναμική και εκφράζει όλη την κοινωνία της Ηπείρου, αφού έχει στις τάξεις του 7.000 και πλέον μέλη, που είναι παράλληλα και καταναλωτές των γνωστών και εξαιρετικών προϊόντων της «Δωδώνης». Η Τράπεζα μπορεί να θέσει σε νέες συνεταιριστικές βάσεις τη λειτουργία της βιομηχανίας. Ποιος μέτοχος της Συνεταιριστικής, δεν θα ήθελε να είναι και μέτοχος στη «Δωδώνη» και να έχει, με αυτόν τον τρόπο, λόγο στο προϊόν που και ο ίδιος καταναλώνει;

Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι η τοπική κοινωνία και οι Φορείς της Ηπείρου θα πρέπει να βιαστούν, αν θέλουν να κρατήσουν τη «Δωδώνη». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο διαγωνισμός που θα γίνει για την πώλησή της θα είναι διεθνής και αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολύ μεγάλες και ισχυρές γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια η «Δωδώνη» είναι να καταθέσουν άμεσα συγκεκριμένη πρόταση αγοράς, μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, αφού μόνο έτσι θα «ακούσει» η Κυβέρνηση τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ»…
Όπως έγραψε η «Ημερησία», που έφερε το θέμα στο «φως» της δημοσιότητας, πλέον, με την απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αλλαγή του άρθρου 8 στο καταστατικό της «Δωδώνης», το οποίο τώρα προβλέπει, ότι, εάν η Τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη» οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς – μετόχους, με βάση την αξία της εταιρείας που καταγράφεται στους ισολογισμούς.


Είναι επόμενο, λοιπόν, ότι με την αλλαγή του επίμαχου άρθρου η ΑΤΕ θα μπορεί και επίσημα να βγάλει στο σφυρί τη «Δωδώνη». Σημειώνεται, ότι έχει ανακοινωθεί πως μέσα στο έτος θα προσληφθεί ειδικός σύμβουλος για να «τρέξει» την πώληση –μέσω διεθνούς διαγωνισμού- της γαλακτοβιομηχανίας.

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ - ΜΕΤΟΧΟΙ…
Από την πλευρά τους, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, που είναι μέτοχοι στη «Δωδώνη», υποστηρίζουν (στη χθεσινή ανακοίνωσή τους), ότι «ουδεμία καταστατική πλειοψηφία κατοχύρωσε η ΑΤΕ με την απόκτηση των επίμαχων μετοχικών πακέτων. Το αντίθετο: Η αγορά αυτή είναι αμφιβόλου νομιμότητος, δεδομένης της κρίσης του Εφετείου Ιωαννίνων»!

Άποψή τους είναι, ότι «οι αποφάσεις του Εφετείου Ιωαννίνων – οι οποίες μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναιρεθούν (!) – απέρριψαν απλώς τις αγωγές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για τυπικούς λόγους. Οι τελευταίες, μπορούν επομένως, να επανέλθουν με νέες αγωγές». Για τις Ενώσεις είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι το Εφετείο Ιωαννίνων δέχθηκε την ύπαρξη έγκυρου περιορισμού στη δυνατότητα μεταβίβασης των μετοχών.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, διερωτήθηκε γιατί βγήκε το δημοσίευμα της «Ημερησίας» δυο ημέρες πριν συναντηθούν οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Διευθυντές των ΕΑΣ όλης της χώρας με τον Διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη.

ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ;
Η κατάθεση της πρότασης αγοράς θα πρέπει να γίνει άμεσα και για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι εδώ και καιρό κάνουν έρευνα αγοράς στην Ήπειρο, πάνω στις ποσότητες γάλακτος και άλλων πρώτων υλών που μπορεί να παράγει η περιοχή μας και πώς αυτές μπορούν να αυξηθούν.


Απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να δημιουργήσουν μια νέα γαλακτοβιομηχανία στην Ήπειρο! Μάλιστα, οι ξένοι επενδυτές, έχουν έρθει ήδη σε επαφή με μεγαλοκτηνοτρόφους της περιοχής μας και βολιδοσκοπούν την κατάσταση, καθώς –όπως τονίζουν πηγές- πιστεύουν ότι με την κατάλληλη υποδομή, η Ήπειρος μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την παραγωγή γάλακτος και άλλων προϊόντων.  

Αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες για πιθανή κατασκευή νέας γαλακτοβιομηχανίας, τότε θα έχουμε πλήρη αλλαγή των δεδομένων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της Ηπείρου και της χώρας, ενώ ο ρόλος της «Δωδώνης» -όποιος και αν είναι αυτός- θα υποβαθμιστεί, όπως και η σημερινή εμπορική αποτίμησή της.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: