Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τεκμηριωμένη επιστημονικά η απόφαση για τον Αμβρακικό



Πεδίο αντιπαραθέσεων, αλλά και αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας να επιτραπεί το κυνήγι στη ζώνη Α΄ του Υγροβιότοπου του Αμβρακικού.  Την απόφαση στηρίζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, η οποία αναφέρει ότι από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού, μετά τη λήξη τον περασμένο Μάρτιο της τριετούς καθολικής απαγόρευσής του. Η Ομοσπονδία, αναφέρεται και στις αντιδράσεις που σημειώνονται, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο, «εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού». 

Στη συνέχεια όμως τα «πυρά» στρέφονται κατά υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης, θεωρώντας μάλιστα ότι το θέμα είναι λήξαν: «Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την “εικονική πραγματικότητα” που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μια ακόμη φορά», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε χθες και η Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων – Πρασίνων Ιωαννίνων, που κάνει λόγο για «επιβεβαίωση των τοπικών πελατειακών σχέσεων», καλώντας παράλληλα τους τοπικούς άρχοντες «να αντιληφθούν, ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος τις ευθύνες τους στην διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ηπείρου».

Πηγή: ''Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: