Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλώσεις του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου για εργασιακή εφεδρεία και πρόωρες εκλογές


Για το φλέγον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου σε πρόσφατες συνεντεύξεις του. Όπως υποστήριξε ο Βουλευτής Ιωαννίνων «στην εργασιακή εφεδρεία θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συμφωνία και να μπουν πρώτοι στη διαδικασία αξιολόγησης οι συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων που με διάφορους νόμους διορίστηκαν στο δημόσιο». Στον ίδιο τόνο, επεσήμανε ότι στη διαδικασία αξιολόγησης «προφανώς πρέπει να ενταχθούν και οι υπάλληλοι της Βουλής». Είναι η ελάχιστη απόδειξη ότι οι πολιτικοί συναισθάνονται το δικό τους μερίδιο για την κρίση.  

Είναι ενδεικτικό ότι με απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, τον Ιούνιο του 2008, ορίζονταν ότι αποκτούσαν δικαίωμα μονιμοποίησης όσοι προσελήφθησαν ως μετακλητοί μέχρι τη διάλυση της τελευταίας Βουλής. Η φωτογραφική ρύθμιση αφορούσε τους μετακλητούς στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών αξιωματούχων. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να προσληφθούν στη Βουλή 232 άτομα. Να σημειωθεί, ότι κ. Πετσάλνικος αδυνατούσε να «παγώσει» τις προσλήψεις αυτές, καθώς οι έχοντες το δικαίωμα θα μπορούσαν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και να δικαιωθούν. 

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων υπήρξε δε ιδιαίτερα σαφής όταν πρότεινε «να μην μπουν καν στη διαδικασία αξιολόγησης όσοι διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχει όσο μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη επιτρέπουν οι περιστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Θανάσης Οικονόμου, όμως, στις συνεντεύξεις του μίλησε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά την ανάγκη συνειδητοποίησης της κρισιμότητας των περιστάσεων από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. «Όποιος χαράσσει προσωπική στρατηγική αυτή την περίοδο διαπράττει άγος κατά της πατρίδας. Το ελάχιστο που πρέπει να μας αφορά είναι τι θα απογίνουν οι καρέκλες του καθενός από εμάς». 

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχει τρία ορόσημα: την ανταλλαγή ομολόγων , την ψήφιση του προϋπολογισμού και την επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από την Ευρώπη και από εμάς. «Μέχρι να περάσουν αυτά, πιθανές εκλογές θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό το δίμηνο είναι το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο που δεν πρέπει για εθνικούς λόγους να γίνουν εκλογές».  
Σε αυτή την κατεύθυνση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δημοσιοποίησε την πρόθεση για κοινοβουλευτική στήριξη των παραπάνω στόχων, καθώς έτσι διασφαλίζεται και σηματοδοτείται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  

«Να παλέψουμε για να γίνει ο δρόμος πιο σύντομος και πιο φαρδύς. Περιθώρια ελιγμών την ώρα μηδέν δεν υπάρχουν. Να τοποθετηθούμε όλοι οι Βουλευτές προσωπικά και οι πολίτες θα μας κρίνουν. Όπως ακριβώς θα μας κρίνει και η ιστορία».




Δεν υπάρχουν σχόλια: