Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν και πολλοί Ηπειρώτες γιατροί…

Σφοδρά έχει πλήξει τους Έλληνες γιατρούς η οικονομική κρίση, το… ξεχαρβάλωμα της Υγείας και οι συνεχείς περικοπές μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο τομέα. Για αυτό, πολλοί έχουν ήδη μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού, ενώ ακόμη περισσότεροι ετοιμάζονται άμεσα να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, όπου ελπίζουν να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και πολλοί Ηπειρώτες γιατροί μεταναστεύουν οικογενειακώς, όχι μόνο στις προηγμένες χώρες της Δύσης, αλλά και σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα, την Τουρκία, ενώ πολλοί πάνε στο Σουδάν, στη Νότια Αφρική, στην Κύπρο, αλλά και στην Αλβανία! Σύμφωνα με γιατρούς που έχουν κάνει το συγκεκριμένο βήμα, το γεγονός ότι στα Τίρανα ειδικά υπάρχουν πολλά θεραπευτήρια (και Ελληνικά) παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους.

40% ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!
Όπως έγραψε χθες το protothema.gr, μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό!

Έντεκα γιατροί όλων των ειδικοτήτων μετανάστευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ 10 πήγαν στη Νότιο Αφρική και το Σουδάν. Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν μεταναστεύσει σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Το ανησυχητικό είναι, ότι δεν έφυγαν μόνο νέοι και ειδικευόμενοι γιατροί, αλλά και οι πιο έμπειροι, που είδαν το μισθό τους να μειώνεται δραματικά, μετά τα «χαράτσια» της Κυβέρνησης. «Φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας» λέει Ηπειρώτης γιατρός που έφυγε πρόσφατα για την Κύπρο.

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Με βάση τα παραπάνω, πολλοί αναρωτιούνται, αν μετά το «τσουνάμι» φυγής των Ελλήνων επιστημόνων, θα μείνει τελικά κανείς στη χώρα μας!

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο από τις ιατρικές σχολές της Ελλάδα αποφοιτούν περίπου 3.500 γιατροί ενώ συνταξιοδοτούνται περίπου 1.000. Το ερώτημα είναι, «πόσοι από αυτούς τους 3.500 βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα;».

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ…
Έτσι, δικαιολογημένα πολλοί Ηπειρώτες υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ερευνήσει αυτή την τάση μετανάστευσης, αφού οι Έλληνες γιατροί είναι πολύτιμοι. Όπως λένε Φορείς της Υγείας, μεγάλος αριθμός επιστημόνων φεύγει γιατί αναγκάζεται να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να βρει δουλειά.

«Υπάρχει πληθώρα γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες» σημειώνουν και τονίζουν, ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να υπάρχουν στη χώρα όσοι γιατροί χρειάζονται πραγματικά. Μόνο έτσι, θα μειωθεί το «κύμα» μετανάστευσης και η Ελλάδα δεν θα χάνει τους πολύ καλούς επιστήμονες που παραδοσιακά βγάζει.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: