Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Μετ’ εμποδίων» οι καλλιέργειες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων!..


Τις καλλιέργειές τους να ρημάζουν βλέπουν καθημερινά πολλοί κάτοικοι σε χωριά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως στη Βασιλική, στους Λογγάδες, στην Καστρίτσα και στον Κατσικά.  Και αυτό, γιατί το νέο αρδευτικό σύστημα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά τα όσα έλεγε η Κυβέρνηση, ότι θα είναι έτοιμο ακόμη και μέσα στο 2011! «Σχεδόν δυο χρόνια τώρα, δεν αρδεύονται τα χωράφια, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά πολύ οι καλλιέργειες» είπε στον «Π.Λ.» αγανακτισμένη κάτοικος της περιοχής.  Να σημειωθεί, ότι οι περιοχές αυτές αρδεύονταν από τη λίμνη Παμβώτιδα και μάλιστα οι καλλιεργητές πλήρωναν ένα ποσό, για να ανοίξει η διώρυγα και να ποτιστούν τα χωράφια τους. «Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε και τώρα, αν μας εγγυηθούν, ότι θα ποτίζονται τα χωράφια μας. Έχουμε ανάγκη να παράγουμε όσα και πριν, για να συμπληρώσουμε χρήματα στο εισόδημά μας» σημειώνουν.


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…

Μια ακόμη επίπτωση της καθυστερημένης ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου είναι και οι εγκαταλελειμμένες λαϊκές αγορές στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Πολλοί καλλιεργητές πωλούσαν τα προϊόντα τους σε αυτές, αλλά από τη στιγμή που τα χωράφια δεν τους δίνουν όσα και παλαιότερα, έχουν… ξεστήσει τους πάγκους τους, με αποτέλεσμα καθημερινά οι λαϊκές να θυμίζουν έρημο τοπίο!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Οι κάτοικοι δικαιολογημένα ρωτούν πότε επιτέλους θα γίνει το αρδευτικό; Πιστεύουν, ότι με την ολοκλήρωσή του ο πρωτογενής τομέας παραγωγής θα τεθεί σε νέες βάσεις, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπου όλοι στρέφονται στην καλλιέργεια της γης, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου πέρυσι το καλοκαίρι και λειτουργία από το φετινό! Κάτι τέτοιο όμως, δεδομένης της κατάστασης στα δημοσιονομικά της χώρας, δεν κατέστη εφικτό και σύμφωνα με πληροφορίες το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία -αν δεν υπάρξουν εμπόδια- μέσα στο 2012. Μέχρι τότε, οι καλλιεργητές του Λεκανοπεδίου θα πρέπει, δυστυχώς, να κάνουν κι άλλη υπομονή...

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"  της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: