Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μουσείο θα… στεγάσει την ιστορία της περίφημης Ηπειρώτικης Ασημουργίας!

Η Ασημουργία είναι για τα Γιάννινα ότι είναι η Μεταξουργία για το Σουφλί, η παραγωγή μαστίχας για την Χίο, η Μαρμαροτεχνία για την Τήνο. Μια τέχνη που γνώρισε μεγάλη άνθηση στην πόλη μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, όπως οι ορεινοί Καλαρρύτες, και έγινε το σήμα κατατεθέν, αποτελώντας επί πολλές δεκαετίες και μέχρι σήμερα ακόμα, βασικό «μοχλό» της ντόπιας οικονομικής ζωής και ανάπτυξης.



Αυτός είναι και ο λόγος που ο Όμιλος Πειραιώς μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματός του έχει προετοιμάσει το έδαφος και προχωρά στην δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου στο Κάστρο, αφιερωμένου στην τέχνη που χαρακτήρισε μια ολόκληρη πόλη – την πόλη των Ασημουργών, όπως αναγράφουν και οι πινακίδες στις εισόδους των Ιωαννίνων.

Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία του Μουσείου,  που θα εστιάσει κυρίως στην ιστορία της Αργυροτεχνίας στην περιοχή της Ηπείρου, έγιναν το 2008, όταν υπεύθυνοι του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς είχαν επισκεφθεί τα Γιάννινα και είχαν κάνει την σχετική προεργασία και τις πρώτες συζητήσεις με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ»…
Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πολ/κό Ίδρυμα Πειραιώς και η οποία έχει ως αντικείμενο την ίδρυση και την λειτουργία του Μουσείου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός, που ανέρχεται στα 7,1 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει ότι είναι μία σημαντική παρέμβαση. Σύντομα θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο που είναι  η δημοπράτησή του.

ΩΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ...
Η ίδρυση του συγκεκριμένου Μουσείου έρχεται πάντως σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο της Ασημουργίας, ο οποίος αντιμετωπίζει στις μέρες μας πολλά και σημαντικά προβλήματα, ενώ οι ντόπιοι επαγγελματίες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Και μπορεί το Μουσείο από μόνο του να μην είναι αρκετό για την τόνωση της εν λόγω δραστηριότητας, ωστόσο, η παρουσία του στα Γιάννινα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, κυρίως για να υπενθυμίζει σε ντόπιους και επισκέπτες τις ένδοξες ημέρες που διήλθε η Ηπειρωτική Ασημουργία, εκπρόσωποι της οποίας όπως η πασίγνωστη διεθνώς οικογένεια Βούλγαρη, άνοιξαν τα φτερά τους και εκτός ελληνικών συνόρων.

ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΟΧΗΣ ΑΛΗ ΠΑΣΑ!
Για την φιλοξενία του Μουσείου Αργυροτεχνίας πολύ σωστά επιλέχθηκε ένας μεγάλος αναξιοποίητος χώρος στο κάτω τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο, στο χώρο όπου είναι και οι «Καμάρες». Πρόκειται για ένα κτίριο ενσωματωμένο ουσιαστικά στο τείχος της ακρόπολης που ανάγεται στην εποχή του Αλή Πασά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία μεταγενέστερη περίοδο. Αυτό θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να στεγάσει τα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί το δίκτυο Μουσείων του Ομίλου Πειραιώς και οι οποίες συνήθως πλαισιώνονται από ποικίλα πολιτιστικά γεγονότα που οργανώνονται σε συνεργασία με τους κατοίκους της κάθε περιοχής.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων θα είναι  θεματικό – τεχνολογικό και θα πραγματεύεται την τεχνολογία της Αργυροτεχνίας κατά την προβιομηχανική εποχή. Ταυτόχρονα θα έχει και περιφερειακό χαρακτήρα, αφού θα εστιάζει κυρίως στην ιστορία της Αργυροτεχνίας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά η έκθεση που θα φιλοξενεί θα αναφέρεται στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και μετά, ωστόσο δεν θα λείπουν αναφορές και στο παρελθόν. Μέσα από αυτήν θα παρουσιάζεται η τεχνολογία της Αργυροτεχνίας στη διαχρονική της διάσταση  και θα περιγράφεται το πλέγμα του  εργαλειακού εξοπλισμού και των τεχνικών που χρησιμοποιούσαν όσοι ασχολούνταν μ’ αυτήν.

Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στα Γιάννινα και την Ήπειρο θα αναδεικνύεται  το κοινωνικό - οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την τέχνη του ασημιού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΕΡΓΑ...
Για την ανάπτυξη του Μουσείου έχουν προσδιοριστεί δέκα υποέργα, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.  Πρώτο είναι η αποκατάσταση τμήματος του Κάστρου για τη δημιουργία του Μουσείου και ακολουθούν ειδικές εκθετικές κατασκευές, γραφιστική σύνθεση εποπτικού υλικού, οπτικοακουστικές παραγωγές, πολυμεσικές διαδραστικές εφαρμογές, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ειδικός φωτισμός, έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός, συγκρότηση, τεκμηρίωση, συντήρηση και επιμέλεια της συλλογής και του εποπτικού υλικού και ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας.

ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς έχει οργανώσει και διαχειρίζεται ένα ολόκληρο δίκτυο θεματικών Μουσείων ανά την Ελλάδα, που μελετά, διασώζει και προβάλλει την ελληνική κληρονομιά και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Το δίκτυο αυτό, στο οποίο θα ενταχθεί φυσικά και το Μουσείο Ασημουργίας των Ιωαννίνων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Ελαιουργίας στη Λέσβο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου και το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: