Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι διοξίνες στη Δουρούτη «ανοίγουν» το δρόμο για το ΧΥΤΑ του Ελληνικού…

Πιο πολλά απ’ ότι φαινόταν αρχικά είναι τα προβλήματα από τη φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης. Οι διοξίνες που αναδύονται πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές τοπικών Φορέων, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η λειτουργία της χωματερής, αλλά να ξεκινήσει επιτέλους να δέχεται σκουπίδια ο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Προχθές, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις διοξίνες, τις οποίες χαρακτήρισε επιβλαβείς για τη δημόσια Υγεία. Παράλληλα, τόνισε, ότι η «χωματερή της Δουρούτης πρέπει να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να ξεκινήσει η αποκατάστασή της».
ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ…
Την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού επεσήμαναν και όσοι πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Να σημειωθεί, ότι ο ΧΥΤΑ έχει παραδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ολοκληρωμένος και απομένει η περιμετρική πυρασφάλεια καθώς και η έκδοση άδειας οργάνωσης και λειτουργίας. Στη προχθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των ΟΤΑ Ιωαννίνων, για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
Πάντως νέο εμπόδιο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ φαίνεται πως βάζουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, που συνεδρίασαν προχθές. Αποφάσισαν να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να χωροθετηθεί άμεσα ο ΧΥΤΥ, μαζί με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ειδάλλως θα αποκλείσουν το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ! Οι κάτοικοι ζητούν να τηρηθεί η δέσμευση της Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, για τριετή λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ…
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής Συνέντευξης Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε, ότι μετά την επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες, «θεωρούμε ότι η επιχωμάτωση των σκουπιδιών είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σύμφωνα με την εμπειρία από ανάλογα ατυχήματα».
 
Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης – σε αντίθεση με όσα καθησυχαστικά για τις διοξίνες είχε πει πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος– πρότεινε μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην Πανεπιστημιούπολη και στο Νοσοκομείο, καθώς και των κατοίκων της περιοχής σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα, έως ότου καταστεί δυνατό το πλήρες σβήσιμο της φωτιάς στη χωματερή. 

Τα μέτρα αυτά είναι το κλείσιμο παραθύρων γραφείων, εργαστηρίων και κοινοχρήστων χώρων όταν οι αέριες μάζες από τη χωματερή κατευθύνονται προς την Πανεπιστημιούπολη. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί από τις 9:30 το βράδυ έως τις 7 το πρωί περίπου. Παράλληλα πρέπει να γίνει έλεγχος λειτουργίας όλων των  κλιματιστικών, αλλά και να αερίζονται καλά όλοι οι χώροι στη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα το πρωί.

Πηγή: ''Πρωινός Λόγος''

Δεν υπάρχουν σχόλια: