Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων.


Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Λυρική Παμβώτιδα, στο νησί των Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της ΕΛΣΗ, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι ποιητές μέλη της Εταιρίας. Αυτή την χρονιά θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, την Κυριακή 21 Αυγούστου, ώρα 19:30.Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το περιοδικό ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό του Κέντρο, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Η βραδιά θα ξεκινήσει με τις προσφωνήσεις των αρχών και θα μπούμε στα Α΄ Μέρος με την απονομή βραβείων του πανελληνίου διαγωνισμού ποίησης, με θέμα «Ο Πρώτος Στίχος», από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, χορηγού των χρηματικών διακρίσεων. Μεγάλη και η φετινή συμμετοχή, από όλη την Ελλάδα, ξεπέρασε τις διακόσιες.
Στο δεύτερο μέρος, έχουμε την Τιμή στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, για την προσφορά του στην ποίηση. Για τον Μιχάλη Γκανά θα μιλήσει ο Δρ. Φιλολογίας, κος Χρήστος Δανιήλ. Ο ποιητής θα διαβάσει ανέκδοτο ποίημά του.

Δεύτερη τιμώμενη της βραδιάς η Βαρώνη Ισαβέλλα Μπερναρντίνι, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Λέτσε της Ιταλίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Γλωσσομάθειας «Δημήτρης Γλάρος».Για την τιμώμενη θα μιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, ενώ θα αντιφωνήσει η τιμώμενη, που θα έρθει από την Ιταλία ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, θα διαβάσουν ποιήματά τους οι ποιητές.
Η Εταιρία, οι φορείς διοργάνωσης, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, με ιδιαίτερη συγκίνηση, προσκάλεσαν τους Ηπειρώτες Ποιητές, να συμμετάσχουν στην ποιητική βραδιά, με θέμα: «Ο ΕΡΩΤΑΣ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ, ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», μ’ ένα τους ποίημα.
Για την πραγματοποίηση της βραδιάς, με τον τίτλο «Ο ΕΡΩΤΑΣ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ, ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», ζητήθηκε να στείλουν οι ποιητές, μέχρι τις 30 Ιουλίου ένα ποίημα της επιλογής τους, έως 30 στίχους και ένα μικρό βιογραφικό έως 5 γραμμές.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου, απόβραδο στο Νησί των Ιωαννίνων, οι Ηπειρώτες ποιητές, σχεδόν στο σύνολο τους, στηρίζουν ν όχι μόνο με την φυσική παρουσία τους, αλλά και με το έργο τους, δηλαδή την ψυχή τους, την ΒΡΑΔΥΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ Η. ΑΡΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΝΑΚΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΓΑΛΑΝΗ ΛΕΝΑ, ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ, ΠΕΝΝΥ ΓΙΩΣΑ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ, ΑΝΝΑ ΔΕΡΕΚΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΥ – ΒΑΪΜΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ, ΑΠΟΣΤΟ­ΛΟΣ ΖΩΤΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΛΙΔΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΝΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ. ΜΟΤΣΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΤΙΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΚΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΤΣΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΔΗΜ. ΤΖΙΟΒΑΣ, ΦΡΙΞΟΣ ΤΖΙΟΒΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΠΗ, ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ.

Η Λυρική Παμβώτις είναι θεσμός ισχυρός γιατί στηρίζεται στους παραγωγούς της που κάθε χρόνο δίνουν το παρών τους.

Η Ηπειρωτική ποίηση δείχνει ότι έχει παρών και συνεπώς θα έχει και μέλλον. Η φετινή διοργάνωση θα έχει το δικό της χρώμα. Σ’ αυτό θα βοηθήσουν και οι ηθοποιοί με τις απαγγελίες τους: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΚΟΣ, ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΚΑΠΕΡΔΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΑΦΗΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ.

Η Λυρική Παμβώτις αναδεικνύει με θεσμικό τρόπο τη δυναμική που αναπτύσσουν οι ποιητές και ποιήτριες και επιβεβαιώνει το ταλέντο και την παρουσία και σε πανελλαδικό επίπεδο της Ηπειρωτικής ποίησης.

Ο Πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης με θέμα «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΧΟΣ» από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, προσήλκυσε πάνω από διακόσιους (200) διαγωνιζόμενους, και όπως είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ, όλοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Στους νικητές θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία (Α’ βραβείο 500 ευρώ, Β’ βραβείου 300 ευρώ και Γ’ βραβείο 200 ευρώ) και πέντε έπαινοι στη δημόσια εκδήλωση «Λυρική Παμβώτιδα», στο Νησί Ιωαννίνων την Κυριακή 21Αυγούστου 2011, που αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό της ΕΛΣΗ, με απαγγελίες των ποιημάτων που διακρίθηκαν.
Χορηγός βραβείων: Τράπεζα Ηπείρου

Την πρόσκληση και την αφίσα σχεδίασε για άλλη μια χρονιά η Γλύπτρια ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΡΕΚΑ.
ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ, ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΦΕΤΙΧ!

Συντονιστής της Εκδήλωσης κ. Ι.Ν. Περυσινάκης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. 

Πηγή:http://ipirotiki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: