Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η μια μετά την άλλη ανάβουν φέτος οι πυρκαγιές στην Ήπειρο

Δεν έχουν τελειωμό φέτος το καλοκαίρι οι πυρκαγιές σε όλη την Ήπειρο. Τα μέτωπα είναι συνεχή, τις περισσότερες φορές δύσκολα, ενώ οι άνδρες της Πυροσβεστικής καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην επεκταθούν οι πυρκαγιές και απειλήσουν ανθρώπους και σπίτια. Χθες, δυο νέες φωτιές ξέσπασαν στην Αμφιθέα και στη χωματερή της Δουρούτης, οι οποίες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στο πρώτο περιστατικό, η πυρκαγιά άρχισε λίγο μετά τις 12 το πρωί και μάλιστα κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Άμεσα έσπευσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν σύντομα να σβήσουν την φωτιά, η οποία απείλησε ένα σπίτι. Η πυρκαγιά στη χωματερή ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας και αυτή όμως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, το τμήμα όπου σημειώθηκε η φωτιά απομονώθηκε πλήρως, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επέκτασης. Στη χωματερή εργάζονταν χθες 30 μηχανήματα και μεταφέρονταν χώμα και αδρανή υλικά, για να γίνει η επικάλυψη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ…
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν συνεχίζουν να εκλύονται από τη χωματερή διοξίνες, οι οποίες αναδύονταν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας στο Λεκανοπέδιο. Βέβαια χθες, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο τόνισε, ότι δεν υπάρχει φόβος από τις διοξίνες και συνέστησε στους Γιαννιώτες να πλένουν καλά τα λαχανικά. «Οι διοξίνες διαλύονται με το νερό. Δεν υπάρχει φόβος από τη βρώση λαχανικών» σημείωσε.
Για την ανίχνευση διοξίνης στο γάλα, πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα 15 ημερών για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος θα καταφύγει (πότε;) στο «Δημόκριτο», ο οποίος θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις για το ποσοστό των διοξινών, που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων.

«ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΥΤΑ!»
Σε χθεσινές δηλώσεις τους οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος και Θωμάς Μπέγκας ζήτησαν να λειτουργήσει άμεσα ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Μάλιστα, ο Δημήτρης Νάστος, πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου, ξεκαθάρισε, ότι αν έως το τέλος της εβδομάδας δεν φύγουν τα σκουπίδια από τη χωματερή, τότε οι κάτοικοι της περιοχής θα την αποκλείσουν.
«Πρέπει να κλείσει άμεσα η χωματερή και να πάμε στο ΧΥΤΑ Ελληνικού» είπε και ο Θωμάς Μπέγκας. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πηγές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ο ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι έτοιμος να λειτουργήσει.
Να σημειωθεί, ότι μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η Πρέβεζα από τα σκουπίδια καθώς θα παραμείνει κλειστή, τουλάχιστον μέχρι αύριο, από τους κατοίκους τριών δημοτικών διαμερισμάτων, η εκεί χωματερή.

ΣΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ…
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι οι απανωτές «εισαγόμενες» πυρκαγιές που πλήττουν τις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου. Την Κυριακή το απόγευμα μια ακόμη φωτιά από Αλβανία μπήκε στο ελληνικό έδαφος στο ακριτικό χωριό Χαραυγή του Δήμου Πωγωνίου (κοντά στην Κακαβιά).
Για την κατάσβεσή της έκαναν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα Καναντέρ κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ από το έδαφος επιχειρούσαν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Αντιδήμαρχοι βρέθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας και εκείνοι όπως μπορούσαν, με τις υδροφόρες του Δήμου και δυο μικρά πυροσβεστικά.
Το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο Αλβανικό έδαφος και γρήγορα πέρασε στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στον Παλαμπά Φιλιάτων. Στην προσπάθεια κατάσβεσής της έσπευσαν 2 οχήματα με 7 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος.
Το πρωί του Σαββάτου έσβησε η πυρκαγιά που έκαιγε επί Ελληνικού εδάφους για τρεις ημέρες περίπου στο Ορεινό Πωγωνίου και η οποία ήταν εισαγόμενη. Εστίες όμως υπάρχουν ακόμη στην Αλβανική πλευρά και εάν οι άνεμοι είναι νότιοι τότε υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να φθάσει πάλι στο Ελληνικό έδαφος.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: