Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Δάφλο


*Της Σταματίας Σπυριούνη
Ο Γιάννης Δάφλος είναι μόλις 21 ετών και είναι ο νεότερος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη "Κοινό των Ηπειρωτών". Όπως και ο ίδιος ανακοίνωσε μέσα από τα social media αποδέχτηκε την πρόταση του επικεφαλής Γιώργου Ζάψα με σκοπό να ανοίξουνε μία νέα σελίδα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνέντευξη να συζητήσουμε για τον προεκλογικό του αγώνα, τις σκέψεις του για την Περιφέρεια και για τις προτάσεις της παράταξης του.

Ποιο είναι το κίνητρο  για ένα δραστήριο και πολυάσχολο νέο, με πανεπιστημιακές σπουδές και δημοσιογραφία, να πάρει την απόφαση και να ασχοληθεί με τα κοινά;
Αυτό που με ώθησε  να πάρω την απόφαση και να ασχοληθώ με τα κοινά είναι σίγουρα η αδικία που βλέπω γύρω μου. Δεν θα πω κάτι καινούριο ζούμε σε έναν πολύ άδικο κόσμο, δεν έχω ανακαλύψει την Αμερική, ο κόσμος που ζούμε είναι εξαιρετικά άδικος όμως μπορούμε αυτό τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας να τον κάνουμε δικαιότερο και αυτό έχει αποδειχθεί.  Πριν 100 χρόνια αν έλεγες σε κάποιον ότι στην Ελλάδα θα ψηφίζουν οι γυναίκες σε λίγα χρόνια θα σου έλεγε ότι είσαι τρελός. Αν έλεγες πριν από 200 χρόνια ότι οι Έλληνες θα έχουν δικό τους κράτος, ας πούμε το 1819 θα σου έλεγε ότι είσαι τρελός. Οπότε ο κόσμος μας μεταβάλλεται και εμείς μπορούμε να τον κάνουμε δικαιότερο. Από εκεί και πέρα στα δικά μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να ασκείτε μία πολιτική από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή που είναι για τις ελίτ. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά άδικο σε ένα τόπο  τόσο ευλογημένο  όπως είναι η Ήπειρος και αυτό ήταν το κυρίαρχο κίνητρο το οποίο με έκανε να πάρω αυτή τη δύσκολη απόφαση και να ασχοληθώ εν τέλει με τα κοινά. Στόχος μου είναι να βάλω ένα λιθαράκι ώστε αύριο στην μικρή μας πατρίδα, στην Ήπειρο να υπάρχει ένα δικαιότερο μέλλον.
Επέλεξες  την περιφέρεια σαν πεδίο  δράσης και όχι το δήμο, τι είναι αυτό που σε ώθησε σε μία τέτοια απόφαση;
Επέλεξα την Δευτεροβάθμια  Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την Περιφέρεια ως πεδίο δράσης, διότι πιστεύω ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες ώστε να συμβάλλει προς μία θετική κατεύθυνση  για να λύνει τα προβλήματα των πολιτών  που είναι στην επικράτεια της κάθε Περιφέρειας. Αν θέλετε οι Περιφέρειες γενικά σαν θεσμός στην Ελλάδα είναι αρκετά υποβαθμισμένος σε σχέση με τους Δήμους όσον αφορά τον τρόπο που τους βλέπει και τους υπολογίζει η κοινή γνώμη. Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Περιφέρειες έχουν τεράστιες δυνατότητες, ουσιαστικά είναι τοπικές κυβερνήσεις όπου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της Περιφέρειας επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, γι’ αυτό και επέλεξα να δραστηριοποιηθώ στην Περιφέρεια και όχι στο Δήμο.
Τι σε έκανε να επιλέξεις το Κοινό των Ηπειρωτών και το Γιώργο Ζάψα;
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης γιατί επέλεξα την παράταξη μας το Κοινό των Ηπειρωτών, αυτό είναι πολύ εύκολο να το απαντήσω. Το Κοινό των Ηπειρωτών είναι μία συγχώνευση δύο προηγούμενων αυτοδιοικητικών παρατάξεων που είχαν κατέλθει στις περιφερεαιακές εκλογές το 2014, της Ήπειρος Ανατροπής με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και την Συμμαχία Ηπειρωτών με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Αυτό που με έκανε να επιλέξω την συγχώνευση αυτών των δύο παρατάξεων, είναι ότι εκφράζει πλατιά τους προοδευτικούς πολίτες της Περιφέρειας μας και οι θέσεις τις παράταξης μας είναι σε μία  εξαιρετικά δημοκρατική  και προοδευτική κατεύθυνση. Το Κοινό των Ηπειρωτών δεν εκφράζει τις ελίτ, εκφράζει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της Ηπείρου και αυτό νομίζω συνοψίζει όλους τους λόγους για τους οποίους είμαι σε αυτή την παράταξη. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης γιατί επέλεξα τον Γιώργο Ζάψα, είναι ένας εξαιρετικά έντιμος και καθαρός άνθρωπος, κανένας δεν έχει να του προσάψει τίποτα. Μπορεί να βγει στην κοινωνία με καθάριο βλέμμα, με καθαρές κουβέντες και να απευθυνθεί στους πολίτες με έναν έντιμο τρόπο. Δεν κοροϊδεύει, δεν εμπαίζει τους πολίτες και μπορώ να πω με περηφάνια ότι ναι αυτός ο άνθρωπος μπορεί και έχει την εμπειρία αλλά και την ηθική που χρειάζεται ώστε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό Περιφερειάρχη.
Σε περίπτωση εκλογής σου, σε ποιο τομέα θα μπορούσες και θα ήθελες  να προσφέρεις;
Ο τομέας που θα ήθελα κυρίως να ασχοληθώ σε περίπτωση εκλογής μου είναι βεβαίως τα θέματα που αφορούν τη νεολαία, τη νέα γενιά, τους νέους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιστρέψουμε τα αρνητικά στοιχεία που αφορούν την διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και τη τεράστια νεανική ανεργία που μαστίζει την Περιφέρεια μας. Θα με ενδιέφερε επίσης πολύ να ασχοληθώ με θέματα πολιτισμού.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στους νέους που θα βρεθούν στις κάλπες;
Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω στους νέους ανθρώπους που θα βρεθούν στις κάλπες ίσως και για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές αλλά και γενικά στους νέους είναι ότι οφείλουμε να ασχοληθούμε με τα κοινά, δεν είναι κάτι ξένο προς εμάς, πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Πρέπει εμείς πρώτα από όλους να δημιουργήσουμε τις συνθήκες  μέσα στις οποίες θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε. Πρέπει και οφείλουμε στη γενιά μας και στην πατρίδα μας  να ενεργοποιηθούμε. Όπως έχω ξανά πει υπάρχουν εκεί έξω νέοι οι οποίοι είναι παρά πολύ άξιοι να ασχοληθούν με τα κοινά και για να δημιουργήσουν. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει  να εμπνεύσουμε και να  τους κάνουμε συμμέτοχους, πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το αύριο με τις συνθήκες που θα είναι ευνοϊκές για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε όλα τα αρνητικά στοιχεία που αφορούν τη γενιά μας. Ας θυμηθούμε ότι δεν μπορούμε να γράψουμε ιστορία από τον καναπέ μας και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει άμεσα το μέλλον μας. Ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη γενιά μας.
Ποιο θεωρείς ότι είναι τo σημαντικότερο  πρόβλημα της περιφέρειας;
Κατά την άποψη μου το σημαντικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι σίγουρα ο τρόπος διοίκησης της από την σημερινή και απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα ο τρόπος που διοικεί την Περιφέρειά μας ο κ. Καχριμάνης. Ο εντελώς αυταρχικός και απολυταρχικός τρόπος διοίκησης της Περιφέρειας από τον κ. Καχριμάνη έχει οδηγήσει σε μία σειρά προβλημάτων στα οποία η Περιφερειακή Αρχή δυστυχώς συμβάλλει πάρα πολύ αρνητικά και όχι θετικά. Βλέπουμε ότι τα Ευρωπαϊκά  χρηματοδοτικά προγράμματα μοιράζονται σε δικούς του ανθρώπους, πίσω από κλειστές πόρτες και δεν υπάρχει ευρεία ενημέρωση. Δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην Περιφέρεια Ηπείρου  και γενικά όλος αυτός ο δεσποτισμός οδηγεί μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα. Σε αυτό εμείς αντιπαραβάλλουμε μία δημοκρατική και προοδευτική διοίκηση της Περιφέρειας χωρίς τον δεσποτισμό και την αυταρχικότητα του σημερινού Περιφερειάρχη, η οποία, πλέον δεν κρύβεται μας έχει οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα, όπως είναι το να κατατάσσεται η Περιφέρεια Ηπείρου ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό το αρνητικό ρεκόρ μπορεί να καταλογιστεί στην σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση, οπότε χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή  για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο μας έχει εγκλωβίσει.
Τέλος, θα ήθελα από το πρόγραμμα της παράταξης σου να μου πεις τι αποτελεί για εσένα προτεραιότητα;
Το πρόγραμμά μας αφορά όλες τις πτυχές του οικονομικού, του πολιτικού και κοινωνικού βίου που επηρεάζει όλους τους πολίτες της Ηπείρου. Έχει καταρτιστεί από πολλούς επιστήμονες και ανθρώπους όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Για μένα προτεραιότητα έχουν οι θέσεις μας που αφορούν στην ανάσχεση της νεανικής ανεργίας και του συνεχόμενου και εντεινόμενου brain drain, δηλαδή της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι θέση της παράταξης μας ότι πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα πληροφόρησης και ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε οι νέοι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν ή όχι την Περιφερειακή Αρχή, όλοι οι Ηπειρώτες νέοι να έχουν ίση μεταχείριση  στην ενημέρωση  αλλά και να τους παρέχεται μία καθοδήγηση για τα Ευρωπαϊκά ή και μη προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ώστε να δημιουργήσουν γενικά στην πατρίδα μας. Από εκεί και έπειτα μεγάλη αξία για εμάς έχει ένα καινούριο μοντέλο οικονομίας για την Ελλάδα, το μοντέλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Είναι ένα εναλλακτικό είδος οικονομίας ,το οποίο είναι στα σπάργανα στη χώρα μας. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από τον Νοέμβριο του 2016 το οποίο ορίζει όλες τις πτυχές του και οφείλουμε να κάνουμε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σημαία μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης αλλά και σημαία ευκαιρίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενός καλύτερου οικονομικά μέλλοντος για τους νέους ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξη μας προτείνει τη δημιουργία hubs, που στα ελληνικά ονομάζονται κόμβοι καινοτομίας, όπου γίνεται ανταλλαγή ιδεών απόψεων αλλά και γνώσεων ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας. Υπάρχουν ήδη πολλά hubs στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία δημιουργούν κοινότητες και είναι πάρα  πολύ χρήσιμα  και βοηθούν εξαιρετικά στην καλύτερη ενεργοποίηση και πληροφόρηση των νέων. Οπότε συνοπτικά, για εμένα από το πρόγραμμα της παράταξης μου προτεραιότητα έχουν οι θέσεις μας οι οποίες αφορούν στην ανάσχεση της τεράστιας νεανικής ανεργίας που πλήττει την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μείνουμε οι νέοι άνθρωποι και θα δημιουργήσουμε στην πατρίδα μας.

Σταματία Σπυριούνη
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: