Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Νίκος Κουσινίδης (Γιάννενα, πολίτες για την Ανατροπή): Η φωνή των νέων πρέπει να ακουστεί!


*Του Γιάννη Δάφλου
Ο 21χρονος Νίκος Κουσινίδης συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Γιάννενα, πολίτες για την ανατροπή». Είναι από τους νεότερους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε  μιλήσαμε για το κίνητρο που τον ώθησε να συμμετέχει στις εκλογές, για τους νέους ανθρώπους στα κοινά αλλά και τι ονειρεύεται να αλλάξει στον Δήμο Ιωαννιτών. 
 

Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε να συμμετέχεις στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Έχουν περάσει τέσσερα περίπου χρόνια από την στιγμή που ήρθα στην πόλη των Ιωαννίνων ως πρωτοετής φοιτητής. Αν και είχα γενικά πολιτικές ανησυχίες ως νέος άνθρωπος, ο κύριος παράγοντας που με ώθησε στην ενεργό ενασχόληση με τα κοινά ήταν η ένταξη μου στη Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μέσω της οργάνωσης , μέσα από δράσεις αλληλεγγύης και ενίσχυσης της δημοκρατίας στις οποίες συμμετείχα έχω αποκτήσει μία εμπειρία ώστε να μπορώ να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών μου. Αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές γιατί πιστεύω πως μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι στην δημιουργία ενός Δήμου αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επειδή θέλω οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να υπάρχει ισότητα των δύο φύλων. Θέλω η «άνοιξη» την οποία υπόσχεται εδώ και πέντε χρόνια περίπου η απερχόμενη Δημοτική Αρχή να έρθει επιτέλους στην πόλη μας. Ο Δήμος χρειάζεται αριστερό πρόσημο, οι νέοι χρειάζονται εκπροσώπους και βήμα για να ακουστούν. Ως αριστεροί νέοι συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων.

Είναι η νεότητα από μόνη της ένα ουσιαστικό εφόδιο για να σε ψηφίσει κάποιος;
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η πλειοψηφία των καλεσμάτων στους νέους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών δεν αποσκοπεί στην προώθηση νέων ιδεών και προσώπων. Οι υποψηφιότητες των νέων συχνά χρησιμοποιούνται για τα «μάτια του κόσμου». Για να δείξουν οι παρατάξεις ότι φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης και ότι είναι διατεθειμένες να συνδιαμορφώσουν το αύριο από κοινού με τη νεολαία. Οπότε δεν πιστεύω ότι αρκεί μόνο η νεότητα. Πρέπει όλοι οι νέοι να πάρουμε πρωτοβουλίες και να βγούμε μπροστά. Πρέπει να διαδώσουμε, ακόμα και να φωνάξουμε τις ιδέες μας αν χρειαστεί. Να ξεφύγουμε από την παθητικότητα του καναπέ. Να αποδείξουμε ότι έχουμε αναπτύξει την κριτική μας σκέψη, ότι τα επιχειρήματα που έχουμε είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Νομίζω ότι η παρουσίας μας είναι εντελώς αναγκαία, η φωνή των νέων πρέπει να ακουστεί και να μας δοθεί χώρος. Δεν είμαστε εδώ για τις «καρέκλες», καλούμαστε να δώσουμε μια δύσκολη μάχη απέναντι σε χρόνιες παθογένειες και ένα φθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα. Πιστεύω πως θα πετύχουμε γιατί διαθέτουμε όρεξη, όραμα και μεράκι γι’ αυτό  που κάνουμε. 

Πως αποτιμάς την θητεία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής;
Η τωρινή Δημοτική Αρχή έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και λίγη για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις του καιρού μας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο σκεπτικισμός και η ατολμία. Σκεπτικισμός και ατολμία απέναντι σε θεσμικές τομές και σε πολλές δυνατότητες που δόθηκαν από την σημερινή Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στασιμότητα αντί της ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία και την διατήρηση ενός κλίματος συνεχούς απογοήτευσης στην κοινωνία μας. Νομίζω ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μας έχει δώσει το δικαίωμα να μιλάμε για ένα πλήθος παραλείψεων, για θέματα διαφάνειας, για πολλές ψευδείς δηλώσεις και όπως είναι αναμενόμενο πολλές κίβδηλες υποσχέσεις. Εμείς δεν είμαστε ούτε λαϊκιστές ούτε μας αρέσει να κάνουμε αντιπολίτευση για το παραμικρό. Έχει έρθει όμως η ώρα να πούμε «φτάνει». Η παράταξη μας «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» είναι ένα γνήσιο τέκνο της λαϊκής επιταγής. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Με χέρια «καθαρά» και με τις θέσεις μας πάνω στο τραπέζι και όχι από κάτω δεν έχουμε πάψει ούτε στιγμή να εργαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Με μαχητικότητα, με αυτογνωσία και στρατηγικό σχέδιο θα βάλουμε ένα τέλος στο παλιό. 

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στον Δήμο Ιωαννιτών;
Αυτό που ονειρεύομαι είναι ένας Δήμος ενωμένος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, που είναι η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή. Ο Δήμος θα πρέπει να ρίξει μεγάλο βάρος στην φοιτητική μέριμνα. Η πόλη θα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους φοιτητές και φυσικά να καλύπτει τις ανάγκες τους στο έπακρο. Θα ήθελα ελεύθερους χώρους σε κάθε γειτονιά, την δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων που θα έχουν ως επίκεντρο τους νέους και την τοπική παράδοση. Θα ήθελα στέκια νεολαίας, συνεχείς καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση, για το περιβάλλον, για την κλιματική αλλαγή, τον αντιφασισμό. Απαραίτητο είναι ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο να είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο με έμφαση στην ανακύκλωση. Περισσότερους δημόσιους αθλητικούς χώρους, πλατείες, παιδικές χαρές, και συνάμα λιγότερο τσιμέντο και λιγότερα πάρκινγκ. Μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στους ανθρώπους με αναπηρία. Η λίμνη πρέπει να γίνει το κόσμημα που αξίζει στην πόλη μας. Τέλος, θέλω ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Να μην γίνεται κανένας αποκλεισμός πουθενά. Θέλω και ονειρεύομαι ένα Δήμο αλληλεγγύης, δίπλα στους δημότες του, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σαν παράταξη είστε υπέρ ή κατά των συνεργασιών μετά τις εκλογές;
Τόσο η θέση της παράταξης μας όσο και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του οποίου έχουμε την στήριξη είναι ότι κρατάμε μία θετική στάση απέναντι στις συνεργασίες. Οφείλουμε να κάνουμε συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζητούμενο όμως είναι οι συνεργασίες να στηρίζονται σε ουσιαστικές βάσεις και να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες των πολλών. Θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη για την δημιουργία ενός δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου που θα μπορεί να δώσει μία νέα προοπτική για τα Ιωάννινα. Το γεγονός ότι υπάρχει μια διάθεση συνεργασίας δεν σημαίνει πως υπάρχουν απώτεροι σκοποί ή συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Το λέω αυτό γιατί ο κόσμος συχνά είναι καχύποπτος όταν γίνεται μάρτυρας συγκλίσεων. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι όντως υπάρχουν τίμιες διαθέσεις για συνεργασία και προγραμματικές συγκλίσεις. Επίσης, να μην ξεχνάμε την μεγάλη καινοτομία του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής. Η πρώτη δύναμη πλέον δεν θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η ευρεία συναίνεση είναι απαραίτητη και εκεί θα φανεί ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο ή αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων του.  

Γιάννης Δάφλος
Σπουδαστής Δημοσιογραφίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: