Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Δημήτριος Ανδρεάδης: Ένας μεταμοσχευμένος αθλητής!

*Tης Γεωργίας Νάκου
Ο κύριος Δημήτριος Ανδρεάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, υφίσταται Στοματολόγος με πτυχίο Οδοντιατρικής από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Διδάκτορας Στοματολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Όμως, πριν 12 χρόνια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Αυτό ωστόσο, δεν τον έβαλε κάτω και παρά ότι αντιμετώπιζε, από το δεύτερο κιόλας χρόνο έγινε αθλητής και αργότερα πρωταθλητής του Πινγκ Πονγκ και ανήκει στην Αθλητικά Ομοσπονδία νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων νεφρού η οποία ιδρύθηκε το 2018. 

Ο ίδιος έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα, με την εθνική ομάδα Πινγκ Πονγκ σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου. Όπως, υποστηρίζει “Αυτό με βοήθησε να κρατήσω ένα επίπεδο υγείας, σύμφωνα και με τα φάρμακα που παίρνω. Ταυτόχρονα, μια άλλη οπτική του αθλητισμού, βοηθάει στην κοινωνική διάσταση και την κοινωνικοποίηση αφού σε φέρνει σε επαφή και σε συνεργασία με άλλους συναθλητές και συν-ασθενείς.” 


Ερ. Είσαστε ο ίδιος γιατρός και επιστήμονας, φυσικά θα γνωρίζετε ο ίδιος τα οφέλη και τους λόγους για να αθληθείτε, τι ήταν αυτό όμως που σας ώθησε να γυμναστείτε μετά τη μεταμόσχευση ; 
Απ. Υπήρξα και πριν τη μεταμόσχευση αθλούμενος αλλά μετά ασχολούμαι ακόμη περισσότερο. Το αρχικό μου κίνητρο ήταν τι θα μπορούσα να κάνω για να διατηρήσω την καλή μου φυσική κατάσταση και να τη βελτιώσω ακόμη περισσότερο.
Σκεφτόμουν λοιπόν ποια αθλήματα έκανα προηγουμένως, κάποια από αυτά θα ήταν επικίνδυνα για κάποιον μεταμοσχευμένο και έτσι, στράφηκα στην επιτραπέζια αντισφαίριση (Πινγκ Πονκγ). Ένα άθλημα που ενώ βοηθάει να έχεις την κίνηση και την καλή φυσική κατάσταση ταυτόχρονα αυξάνει τα αντανακλαστικά σου, κάνει το μυαλό σου πιο κοφτερό.
Αυτό με βοήθησε να κρατήσω ένα επίπεδο υγείας, σύμφωνα και με τα φάρμακα που παίρνω. Ταυτόχρονα, μια άλλη οπτική του αθλητισμού, βοηθάει στην κοινωνική διάσταση και την κοινωνικοποίηση αφού σε φέρνει σε επαφή και σε συνεργασία με άλλους συναθλητές και συν-ασθενείς.
Ερ. Ποιο είναι το σωματείο/ σύλλογος που σας υποστηρίζει; 
Απ. Υπάρχουν αθλητικά σωματεία για νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους, το δικό μου λέγεται “ ΔΡΟΜΕΑΣ ” και βρίσκεται στην Αθήνα. Εγώ ξεκίνησα εδώ στη Θεσσαλονίκη να κάνω προπονήσεις και άρχισα να συμμετέχω σε πανελλήνιους αγώνες. Το ένα έφερε το άλλο και στη συνέχεια βρέθηκα σε αποστολές της εθνικής ομάδας νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Κάτι πολύ ωραίο από αθλητικής και από κοινωνικής απόψεως. 
Ερ. Τι παρατηρείτε μέσα στα χρόνια που ασχολείστε με τη γυμναστική αφού έγινε η μεταμόσχευση, έχει ενδιαφέρον για άλλους ασθενείς;
Απ. Γενικά αντιμετωπίζουν έναν φόβο, φανταστείτε ότι ένας ασθενής βρήκε μόσχευμα μετά από κάποια χρόνια αιμοκάθαρσης, οπότε το μόσχευμα το θεωρούν σαν ένα δώρο το οποίο το προστατεύουν σαν ιερό για να μην γυρίσουν στην προηγούμενη κατάσταση. Για αυτό το λόγο, υπάρχει ένας φόβος ότι με κάποια άσκηση ίσως δημιουργήσω πρόβλημα στο νεφρό μου.
Αντίστοιχα, παρατηρώ ότι τον ίδιο φόβο έχουν οι γιατροί απέναντι στο θέμα της άσκησης. Με το πέρασμα των χρόνων αυτό άλλαξε, με μελέτες που έδειξαν ότι η άθληση έκανε πολύ καλό στους ασθενείς και έτσι σιγά σιγά βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να ενδιαφέρονται για αθλητισμό. Βέβαια, το αν θα μείνει ως μέσο αναψυχής ή αν θα πάει ακόμα και σε ανταγωνιστικό επίπεδο αυτό το βλέπει ο κάθε ασθενής, ανάλογα με τις δυνατότητές του, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού του. 
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε 5 αθλητικούς συλλόγους πλέον, νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλα τα αθλήματα για παράδειγμα το Πινγκ Πονγκ, η κολύμβηση, όλα τα αγωνίσματα του στίβου, το μπόουλινγκ, το τένις, στα οποία αγωνίζονται οι αθλητές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί πάρα πολύ ωραία εμπειρία. 
Ερ. Τι ηλικίες συμμετέχουν;
Απ. Αφορά όλο το εύρος ηλικιών, από παιδάκια 10 μέχρι 70 χρονών, οι οποίοι θα τους δεις κάθε χρόνο να έρχονται παρά τις όποιες επιπλοκές ή τα προβλήματα τους, για να δουν τους φίλους τους, πιστοί στο ραντεβού τους. Να παίξουν ξανά, να αθληθούν ξανά να πάρουν επιδώσεις και αποτελέσματα. 
Ερ. Τι σας άφησε αυτή η συμμετοχή σας στους αγώνες με την εθνική ομάδα; 
Απ. Με την εθνική ομάδα έχουμε πάει Σουηδία, Ιρλανδία, Κροατία όπως και σε απομακρυσμένα μέρη, στη Νότια Αφρική για τη συμμετοχή σε παγκόσμιους αγώνες όπου βλέπουμε άλλους συν-ασθενείς και συναθλητές μας από άλλες χώρες του κόσμου. Ανταλλάσσουμε απόψεις, γνωριζόμαστε και κάνουμε φιλίες, κάτι που ανανεώνεται από χρόνο σε χρόνο. 
Ερ. Κάποιες συμβουλές που θα δίνατε ως γιατρός αλλά και ως μεταμοσχευμένος στους συν-ασθενείς σας;
Απ. Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας, την υγεία μας γενικά, δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε αλκοόλ, ώστε να φροντίσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Γεωργία Νάκου
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: