Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καιρός: Ο «Ξενοφών» φέρνει σπάνιο μεσογειακό κυκλώνα!

Ο καιρός έχει φορέσει (σχεδόν) τα χειμερινά του και όλα είναι… αλλιώς. Η κακοκαιρία που ονομάζεται «Ξενοφών» χτυπά παντού με ισχυρότατους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Δεν φέρει όμως μόνο αυτά…Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο: ένας μεσογειακός κυκλώνας!



Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: