Συνέντευξη: Άγγελος Χόρτης {Σπουδαστής Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων}
Ο Νίκος Γκαραβέλας είναι ο άνθρωπος που μέσα από τις εκπομπές του έκανε γνωστές στην Ελλάδα τις μουσικές Country και Native American (Ινδιάνικη). Βραβεύτηκε το 2004 ως ο καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο από το CMA Nashville TN, ήταν εκφωνητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τιμήθηκε από την φυλή των Απάτσι και των Σιού για την προσφορά του στην διάδοση του Ινδιάνικου πολιτισμού στην Ελλάδα και ήταν ο πρώτος μη Αγγλόφωνος που έκανε εκπομπή στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό 650AM WSM The Legend, σταθμός που ίδρυσε το Grand Ole Opry, το πρώτο μουσικό θέατρο στον κόσμο, και από το στούντιο του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής του αιώνα. Όλα αυτά ρίχνοντας μονάχα μία σύντομη ματιά στο βιογραφικό του. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μιλάει για το ξεκίνημα της καριέρας του ως ραδιοφωνικός παραγωγός, την πρώτη επαφή που είχε με την Κάντρι μουσική, τα προσωπικά βιώματα που του έβγαζε η Κάντρι μουσική, τα συναισθήματα που είχε όταν βραβεύθηκε ως καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο (ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «η αγάπη του κόσμου είναι αυτή που επιβραβεύεται, όχι η εκπομπή»), το πώς προέκυψε η Ινδιάνικη κουλτούρα στην ζωή του, για τις επιθέσεις που δέχθηκε από ακροάτριες με σκοπό να τον σκοτώσουν, και πάρα πολλά άλλα θέματα.
Πώς προέκυψε το ραδιόφωνο στη ζωή σας; Ήσασταν γιατρός στο επάγγελμα, έτσι δεν είναι;
Τελείως τυχαία. Ήμουνα τυχερός, θα έλεγα, γιατί κάποια φίλη μου με φώναξε να πάω σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, στον 98,4 όταν έκανε τα "πρώτα του βήματα". Ένας δημοτικός σταθμός. Με φώναξε, λοιπόν, μια φίλη επειδή γνώριζε ότι ήξερα από μουσική και μάζευα δίσκους, για να αντικαταστήσω τον Μάνο τον Ξυλούρη , θα έλεγα, έναν από τις σχετικές μορφές των Πυξ Λαξ, ο οποίος έκανε εκπομπή εκεί στον 98.4 και ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να πάει. Και με πήρε τηλέφωνο, και πήγα, αντικατέστησα τον Μάνο, και από τότε, κάθε Πέμπτη μία με δύο τη νύχτα, επειδή δεν είχα κάνει ποτέ ραδιόφωνο, μού εμπιστεύτηκε ο 98,4 μία ζώνη, πήγε πάρα πολύ καλά, και από εκεί και πέρα είναι όλα μια ιστορία.
Από τα πρώτα σας βήματα στο ραδιόφωνο μεταδίδετε Κάντρι. Έχετε εκδώσει ένα βιβλίο και διοργανώσατε κάποια φεστιβάλ. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την Κάντρι; Ήταν το συναίσθημα; Αν ναι, ποιο προσωπικό βίωμα σας έβγαζε;
Πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Η Κάντρι μουσική πάλι κι αυτό ήρθε τυχαία στη ζωή μου. Άκουγα ραδιόφωνο από πολύ μικρό παιδάκι. Υπήρχε μια Αμερικανική βάση στην Αθήνα, και όταν ήμουνα πάρα πολύ μικρούλης άκουγα ραδιόφωνο. Ξένη μουσική. Κάποια στιγμή άκουσα τον Κένυ Ρότζερς στο τραγούδι "Lady", και επειδή είχε βραχνή φωνή ο Κένυ Ρότζερς πήρα τηλέφωνο την Αμερικανική βάση, να ρωτήσω αν ο τραγουδιστής ήταν άρρωστος, επειδή η φωνή του ήταν βραχνή. Και τότε, μού είπαν ότι δεν ήταν άρρωστος άλλα η φωνή του είναι βραχνή, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ρώτησα "τι είδος μουσικής είναι αυτό που τραγουδάει ο κύριος;", και μου είπαν "λέγεται Κάντρι μουσική". Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή. Από εκεί και πέρα άρχισα να μαζεύω δίσκους. Δεν μου είχε περάσει απ' το μυαλό ότι θα έκανα ποτέ ραδιόφωνο. Μάζευα δίσκους, άκουγα Κάντρι, δηλαδή άρχισα να ασχολούμαι με την Κάντρι μουσική. Μετά ήρθαν όλα αυτά, όπως σου είπα, με το ραδιόφωνο και οι βασικοί σταθμοί της ζωής μου ήταν ο 98.4, το Κανάλι 1 του Πειραιά, ο Galaxy, το Love Radio, και τώρα το G Radio. Υπηρετώ το συναίσθημα γιατί η Κάντρι είναι καθαρά ανθρωποκεντρική μουσική. Έχει τρία βασικά στοιχεία. Τον άνθρωπο, τον Θεό και τη γυναίκα. Την γυναίκα δεν την κατατάσσει στον άνθρωπο, την θεωρεί κάτι ξεχωριστό. Υπηρετούν, λοιπόν, το συναίσθημα μέσα από την μουσική, διότι η Κάντρι μουσική έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ασχολείται με τον πόνο και τη χαρά. Δύο βασικά συναισθήματα στον άνθρωπο που του προσδιορίζουν επιλογές χαρακτήρα και συμπεριφορές, ο πόνος και η χαρά. Και αυτά τα τραγούδια, λοιπόν, που αντιπροσωπεύουν και τον πόνο και τη χαρά τα αντιπροσωπεύει η Κάντρι σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα αυτά να τα πρεσβεύω στο ραδιόφωνο με έναν ερωτικό λόγο. Ο κόσμος να ακούει πρώτη φορά Κάντρι και να αρχίζει να την συμπαθεί υπερβολικά, να του αρέσει, να το κάνει βίωμα, συμπεριφορά, σκέψη, συναίσθημα... Ήτανε επιτακτική η ιδέα το να γίνονται Country Festivals, διότι έπρεπε ο κόσμος να δει από κοντά και Κάντρι τραγουδιστές, με αποτέλεσμα, λοιπόν, να κάνω δώδεκα φεστιβάλς στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στον Βύρωνα, και να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά Κάντρι τραγουδιστές που για να τους γνώριζε έπρεπε να διανύσει τεράστια απόσταση, να πάει Αμερική. Αυτή είναι όλη ιστορία με το ραδιόφωνο, τα φεστιβάλς και το συναίσθημα που είχε η ερώτηση σου.
Όμως, ποιο ήταν το προσωπικό βίωμα που σας έβγαζαν τα τραγούδια της Κάντρι;
Περισσότερο πόνο. Δηλαδή, είχα βιώσει, ακούγοντας τραγούδια Κάντρι, πολλά πράγματα. Άκουγα ένα τραγούδι και πίστευα ότι είχα πάει στον 'Α Παγκόσμιο Πόλεμο και είχα γυρίσει. Ήμουν 19 χρονών και άκουγα ένα τραγούδι και ήξερα, ας πούμε, πώς είναι να χωρίζεις και να έχεις τρία παιδιά. Είναι βιωματική μουσική η Κάντρι. Μαθαίνεις μέσα από την Κάντρι πραγματικές ιστορίες ζωής, τις βιώνεις, τις κάνεις κτήμα σου και αποκτάς εμπειρία ζωής έτσι. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να βγεις στον δρόμο να τα ζήσεις αυτά τα πράγματα. Μέσα από τη μουσική τα διδάσκεσαι.
Έχετε βραβευτεί ως καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο το 2004 από το CMA Nashville TN. Θέλουμε να μας πείτε, πώς προέκυψε και ποια συναισθήματα σας προκάλεσε;
Πενήντα χιλιάδες υποψήφιοι απ' όλο τον κόσμο... Απλά έστειλα τα χαρτιά μου, η Αμερικάνικη Πρεσβεία πιστοποίησε ότι είμαι ο Γκαραβέλας και ότι κάνω πρόγραμμα στο Ελληνικό ραδιόφωνο, επιλέχθηκαν 123 άτομα, ψήφησαν περίπου 35.000, και κατόρθωσα να βγω πρώτος σαν καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο. Ήταν επανάσταση αυτό γιατί, πρώτον: ήμουνα μικρός, το 2004. Δεν έχει ξαναγίνει, άνθρωπος σε τέτοια ηλικία να πάρει βραβείο την στιγμή που όλοι οι προηγούμενοι ήταν πάνω από 60 και 70. Πρωτοπόροι, δηλαδή, της Κάντρι. (Δεύτερον) Ήμουνα μη Αγγλόφωνος, δηλαδή μιλούσα Ελληνικά. Ήτανε, δηλαδή, μία επανάσταση, να φανταστείς από τον δεύτερο είχα μια διαφορά 17.000 σταυρούς. Από έναν Καναδό, ο οποίος είχε κάνει "διάσημο", αν θέλεις, είχε κάνει γνωστό τον Μπράιαν Άνταμς στο Καναδέζικο κοινό. Συναίσθημα... Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ακόμη. Δεν συνειδητοποιείται εύκολα. Ένα βραβείο τέτοιου όγκου είναι σαν να τιμάς τον θάνατο σου τελείως πρόωρα. Δηλαδή, περνάς στο παλμαρέ της ιστορίας πολύ νωρίς. Εύχομαι μέσα από αυτό το ιστορικό γεγονός, του CMA, να αποτελεί, αν θέλεις, η βράβευση, η τιμή για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν το ραδιόφωνο και να κάνουν την διαφορά. Βασικά, τα βραβεία αυτά, Άγγελε, που έχω αποκομίσει, τα παίρνει ο κόσμος, δεν τα παίρνω εγώ. Δηλαδή, η αγάπη του κόσμου είναι αυτή που επιβραβεύεται, όχι η εκπομπή.
Αυτόν τον καιρό διατηρείτε το δικό σας ιντερνετικό ραδιόφωνο και κάνετε εκπομπές σε αυτό. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ανοίξετε το δικό σας ραδιόφωνο;
Έφυγα από τα FM, έκλεισε ο κύκλος μου στα FM. Πήγα στο ιντερνετικό ραδιόφωνο, όπως λες. Gradio.gr. Οι τρεις ώρες του Γκαραβέλα το βράδυ έγιναν 24. Και μέσα σε δύο χρόνια αγαπήθηκε πάρα πολύ. Είναι μία επανάσταση αυτό γιατί, κοίτα να δεις, τα FM αρχίζουν και χάνουν την δύναμη τους όπως παλιά τα AM, που έγιναν FM. Κάποια στιγμή θα καταλήξουμε στο ιντερνετικό ραδιόφωνο, και τα FM που θα μείνουν πρέπει να έχουν μία ισχυρή ιντερνετική πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κρατηθούν στα FM. Αλλιώς δεν γίνεται.
Χαρακτηριστήκατε ως "το σημείο "G" της μουσικής". Θα ήθελα να μου το σχολιάσετε λίγο αυτό. Πώς σας δόθηκε αυτός ο τίτλος;
Εγώ τον έβγαλα τον τίτλο αυτόν. Τον δημιουργικό, δηλαδή. Είναι ο ερωτικός λόγος που πρεσβεύω. Το σημείο G της γυναίκας είναι στ' αυτιά, πουθενά αλλού. Όποιος το αναζητήσει κάπου αλλού θα κάνει λάθος. Επειδή την λατρεύω την γυναίκα, πιστεύω ότι το σημείο G είναι ο ερωτικός λόγος, η ερωτική μουσική και αυτό το πρεσβεύει το G Radio. Και ίσως κι εγώ.
Πριν από μερικά χρόνια αποχωρήσατε από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Love Radio 97,5". Τι προέκυψε; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποχωρήσετε;
Αχαριστία, βασικά, έλλειψη επικοινωνίας και απογοήτευση. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά, νομίζω, αυτές οι τρεις λέξεις είναι χαρακτηριστικές όταν φεύγεις από έναν σταθμό.
Πώς προέκυψε η σχέση σας με την ινδιάνικη κουλτούρα;
Πάλι τελείως τυχαία, από μία φίλη που με γνώρισε σε έναν ινδιάνο, άρχισα να κάνω παρέα με ινδιάνους, απέκτησα όνομα, το "Ονόκιο" που σημαίνει "Άνεμος", και ανήκω στην ένδοξη φυλή των Ογκλάλα Σιού.
Σαν ακροατής τι θα σας έκανε να το ακούσετε στο ραδιόφωνο αυτή τη στιγμή; Τι θα σας προσέλκυε στο ραδιόφωνο;
Η αλήθεια! Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα δεν μου αρέσει, δυστυχώς. Ελάχιστοι σταθμοί κάνουν την διαφορά. Αν, όμως, ο ραδιοφωνικός παραγωγός μιλάει με γνώσεις και αλήθεια επί του πραγματικού, ό,τι και να παίζει θα είναι σωστό.
Έχετε βιώσει ποτέ άγχος από τις ραδιοφωνικές σας εκπομπές; Υπήρξε κάτι που να σας άγχωσε πάρα πολύ;
Πάντα έχεις άγχος σε κάθε εκπομπή. Αγχώθηκα δύο φορές γιατί έχω δύο απόπειρες δολοφονίας από ακροάτριες...
-Δηλαδή;
-Οι απόπειρες δολοφονίας είναι..."Δολοφονίας"! Να μου κάνουν κακό. Η μία ήταν σίγουρα απόπειρα δολοφονίας, η άλλη ήταν... Να με μαχαιρώσουν... Κοίτα, είναι μία ακραία περίπτωση θαυμασμού, από κοπέλες που δεν ήξερα, έτσι; Το πρώτο έγινε σε ένα κλαμπ, ευτυχώς ο άνθρωπος που με προστάτευε την έπιασε τελευταία στιγμή. Η κοπέλα, βέβαια, μετά έγινε έγκλειστη εννιά χρόνια. Οι άλλες δύο κοπέλες ήταν μεθυσμένες και με περίμεναν όταν κατέβηκα κάτω απ' το "Love" και προσπάθησαν να μου κάνουν κακό. Αλλά... Κακό! Εντάξει, μετά από καλή συζήτηση και πολύ ωραία... διάλογος, όσο μπορούσε εκείνο το βράδυ να γίνει διάλογος, με άφησαν ελεύθερο μετά από δύο ώρες. Λέω "με άφησαν ελεύθερο" διότι μπορούσα κάλλιστα να τις ακινητοποιήσω και τις δύο, αλλά δεν μου πάει εμένα να κάνω τέτοια πράγματα. Προσπάθησα με τον λόγο μου να κατεβάσουν τα μαχαίρια. Αυτό. Απειλές δέχομαι, έτσι κι αλλιώς, και ερωτικές και ανθρώπινες... Είναι η φύση της εκπομπής τέτοια που πιστεύει... Κοίτα, από τους 100 ανθρώπους που ακούν τη νύχτα, οι δέκα δεν είναι καλά, οι τρεις είναι άρρωστοι, ο ένας είναι επικίνδυνος. Το βράδυ οι μάσκες πέφτουν, αποκτά ο άνθρωπος τεράστια αυτοκριτική, βγάζει έναν ξεχωριστό εαυτό. Αν δεν μπορείς αυτό να το διαχειριστείς μπορεί να το εκθέσεις με μία ακραία συμπεριφορά σε κάποιον άλλον, και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήμουν εγώ.
Αυτόν τον καιρό παραδίδετε σεμινάρια ραδιοφωνικών παραγωγών. Τι παρατηρείτε στους μαθητές σας και τι πιστεύετε ότι τους κάνει να ασχοληθούν με το ραδιόφωνο;
Το συναίσθημα, Άγγελε, και το να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους. Μέσα από τα τραγούδια μπορούμε να αλλάξουμε μια κοινωνία, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές, να γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία. Μέσα από τα τραγούδια μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό. Πιστεύω, τα παιδιά που έρχονται στα σεμινάρια, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν αυτή τη σκέψη. Είναι τα μαθήματα τέτοιας φύσεως που πιστεύω ότι μπορούν τα παιδιά αυτά, κάποιοι από αυτούς, να κάνουν την διαφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου