Σε μια συνέντευξη... ποταμό που παραχώρησε στο CNBC, ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, περιγράφει με “κατάμαυρα” χρώματα την παγκόσμια οικονομία, ενώ εκτιμά ότι μετά το Brexit, έρχεται και έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ “ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα”.“Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει από ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση” εκτιμά ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.
“Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου” αναφέρει ο Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του στο CNBC. “Η παγκόσμια οικονομία έχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα”. Η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Βρετανούς ψηφοφόρους, έχει ως αιτία της την “μεγάλη επιβράδυνση” των ρυθμών ανάπτυξης των πραγματικών εισοδημάτων σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος. Αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν.
Πίσω από τη μείωση των εισοδημάτων βρίσκεται η απότομη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, τονίζει ο Γκρίνσπαν. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν κάποια δικαιώματα για να αντιστρέψουν αυτό το μειονέκτημα, λέει ο ίδιος, ρεπουμπλικανός οικονομολόγος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι η ύφεση, αλλά η στασιμότητα, τόνισε ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. “Η Ευρωζώνη αποτυγχάνει” σημειώνει ο ίδιος. “Η Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ ακόμα στο ευρώ, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα” δήλωσε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν σχετικά με την ελληνική προοπτική στην Ευρωζώνη, έρχονται την ίδια ώρα που δημοσίευμα του Guardian, επικαλούμενο κορυφαίο Έλληνα υπουργό κάνει λόγο για μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ενδεχόμενου Grexit.
Όταν ρωτήθηκε μάλιστα τι θα έκανε αν ήταν ακόμα διοικητής της FED, δήλωσε γεμάτος απαισιοδοξία: “Θα ανησυχούσα. Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος που θυμάμαι από τότε που βρίσκομαι στη δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ 23%. Τότε νόμιζα πως αυτός ήταν ο πάτος όλων των δυνητικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Έχει μία διαβρωτική επίδραση, η οποία δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου