Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση για τους πρόσφυγες στα Ιωάννινα


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματοποιούν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής».Πρόσκληση στους Γιαννιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία προσφύγων που διαβιούν στον καταυλισμό του Κατσικά απηύθυναν σήμερα εκπρόσωποι των διοργανωτών.Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με χαιρετισμούς και ομιλίες από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά και από εκπροσώπους των τριών εθνοτήτων (Σύριοι- Ιρακινοί- Αφγανοί) και των ιδιαίτερων κοινοτήτων (Κούρδοι, Γιαζίντι κ.λ.π) προσφύγων του καταυλισμού, οι οποίοι θα αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες από το «δρόμο» της προσφυγιάς.


Στις 9 το βράδυ η εκδήλωση θα συνεχιστή με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από ομάδα προσφύγων και από το Χορευτικό Όμιλο Ιωαννίνων και διεθνές χορευτικό συγκρότημα, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».Στην εκδήλωση συμμετέχει το Δημόσιο ΙΕΚ με το Τμήμα Αρχιμαγείρων που θα ετοιμάσει μπάρμπεκιου στην αυλή του πολιτιστικού πολυχώρου, καθώς και το Τμήμα Δημοσιογραφίας που θα παίρνει συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες. Συμμετέχουν επίσης οι Pagouristas και η ΜΚΟ OXFAM, η οποία και την χρηματοδοτεί.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Marco Buono, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ήπειρο, «είναι σημαντικό οι δύο κοινότητες, η τοπική και αυτή των προσφύγων, να έρθουν κοντά και να κατανοήσουνε ότι έχουνε πολλά κοινά σημεία, όπως είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να καταλάβει την πολυπλοκότητα της κοινότητας που φιλοξενείται στον Κατσικά».Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Παντελής Κολόκας με αφορμή την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών με την Ύπατη Αρμοστεία, με στόχο να υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση της και στα Γιάννενα, το πρόγραμμα ενοικίασης κτιρίων και διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.Όπως είπε ο κ. Κολόκας «για μας προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη αξία, γι’ αυτό προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή μέσω των υπηρεσιών του Δήμου διερευνούμε και καταγράφουμε πιθανούς χώρους προς ενοικίαση, ώστε με τα χρήματα που διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία να προχωρήσει και εδώ το πρόγραμμα. Πιστεύω πως σε ένα δεκαήμερο περίπου θα είμαστε έτοιμοι να συνυπογράψουμε πρωτόκολλο συνεργασίας».Ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Αλεξίου, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο για την πρόσκληση συμμετοχής, λέγοντας πως «θα είναι σημαντική η εμπειρία που θα αποκομίσουν οι σπουδαστές μας», ενώ ο εκπρόσωπος του Χ.Ο.Ι. και των Pagouristas, κ. Παύλος Χήτας δήλωσε «παρών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της αγάπης».Τέλος η κ. Nicola Slootweg, εκπρόσωπος της OXFAM, τόνισε πως πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1942 και η οποία βρίσκεται στα Γιάννενα «υποστηρίζοντας τις τοπικές αρχές στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό του Κατσικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: