Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

142.000 νέες διαγνώσεις HIV, μέσα στο 2014, κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου, αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη. Τέτοια ψηλά κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ, από την εμφάνιση της ασθένειας στην ήπειρο το 1980. Η εξάλειψη του HIV αποτελεί μια πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γνώσεις που έχουμε για τον ιό, καθώς και οι τρόποι μετάδοσής του, μας επιτρέπουν να βλέπουμε με μια πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον.



Το σύνδρομο του AIDS προκαλείται από έναν ιό, τον HIV. Ο ιός αυτός συγκαταλέγεται στους ρετροϊούς, δηλαδή στους ιούς που διαθέτουν RNA για γενετικό υλικό, το οποίο με τη δράση της αντίστροφης μεταγραφάσης μετατρέπεται σε DNA και ενσωματώνεται στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Χαρακτηριστικό του ιού το υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Με την πάροδο του χρόνου, ο HIV μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια κι έτσι το σώμα εξασθενεί. Αποτέλεσμα του ιού αυτού είναι η εμφάνιση του AIDS, όπου η δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι μειωμένη. Έτσι το σώμα μας παρουσιάζει ανικανότητα στο να καταπολεμήσει απλές μολύνσεις. Το θετικό με αυτή την νόσο, είναι πως το AIDS παίρνει 2 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV.

Με ειδικό τεστ αίματος 4ης γενιάς, ανιχνεύονται αντισώματα και αντιγόνα του ιού HIV. Δυστυχώς το τεστ αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα ή αντιγόνα στο HIV. Αν έχετε αμφιβολίες για το τεστ που κάνατε, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να σας εξετάσει.


Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, με την κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών, με μη επαγγελματικό τατουάζ ή τρύπημα αυτιών, με τον τοκετό, με τις μεταγγίσεις αίματος αλλά και με τον θηλασμό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV δεν έχουν κάποια σοβαρά συμπτώματα ασθένειας. Επίσης οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, θα πρέπει να εμποδίσετε το αίμα, το σπέρμα, το κολπικό υγρό ή το μητρικό γάλα κάποιου μολυσμένου ατόμου να εισέλθει στο σώμα σας μέσω στόματος, αιδοίου, πρωκτού, πέους ή πληγών του δέρματος. Πρέπει πάντα να θυμάστε πως ο ιός HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, τα δάκρυα ή τον ιδρώτα, ούτε με μια αγκαλιά, ένα φιλί ή μια χειραψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: