Αυξήσεις μόνο σε κομματικά στελέχη της εκπαίδευσης θα δοθούν με το νέο μισθολόγιο, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Οι «μεγάλοι κερδισμένοι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάση Κικινή, είναι οι περιφερειακοί διευθυντές που ανήκουν στην πλειονότητά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, και οι αποδοχές τους αυξάνονται κατά 20%, ξεπερνώντας τις 3.000 ευρώ μηνιαίο μισθό. Οπως επισημαίνεται από τις ομοσπονδίες, είναι ψευδές ότι δίνονται αυξήσεις στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Επίσης, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, κατατάσσονται στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους, ενώ διατηρείται το μηνιαίο επίδομα των 900 ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο κ. Κικινής, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης να εντάσσονται στον καταληκτικό βαθμό με επιπλέον προσαύξηση των αποδοχών τους.
Προκλητικές χαρακτήρισε τις αυξήσεις ο κ. Κικινής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τις αποδοχές στα στελέχη της, ενώ αντίθετα παραμένει στους υπόλοιπους δασκάλους η καθήλωση μισθών, με μικρές έως ελάχιστες αυξήσεις.
«Δεν επαληθεύτηκε η ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη χωρίς την αξιολόγηση» που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Και τονίζει: «Η λογική της αύξησης της ψαλίδας μεταξύ στελεχών και εκπαιδευτικών, εκφράζει ξεκάθαρα τις προθέσεις και την αντίληψη της κυβέρνησης για το κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει στα σχολεία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μισθός του νεοδιοριζόμενου δασκάλου ξεκινά με μεικτές αποδοχές τα 1.092 ευρώ, για να καταλήξει στα 39 έτη στα 2.147 έναντι 2.154 με το προηγούμενο μισθολόγιο.
Οι δάσκαλοι υπογραμμίζουν: «Στο νέο μισθολόγιο είναι και πάλι παρούσα η σύνδεση των μισθών με την αξιολόγηση. Η κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού, δεν οδηγεί σε αυξήσεις μισθών αλλά σε στασιμότητα ή ακόμα και μειώσεις, αφού η επανακατάταξη στα νέα 19 μισθολογικά κλιμάκια που παγώνουν αμέσως έως το 2018, τα οποία όταν ξεπαγώσουν δεν θα περιλαμβάνουν την κλεμμένη προϋπηρεσία τους».
Εξαιρετικά προβληματική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση, με βάση την οποία, ο υπολογισμός της περικοπής αποδοχών λόγω απεργίας γίνεται στις 25 μέρες και μάλιστα επί των μεικτών αποδοχών.
«Το νομοσχέδιο επαναφέρει την αξιολόγηση, προβλέποντας επιδόματα και μπόνους για τους άριστους και παράκαμψη των μισθολογικών κλιμακίων» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κικινής «ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης ο οποίος ανέκαθεν αποτελούσε το τελευταίο τροχό της αμάξης των υποτιθέμενων ενιαίων μισθολογίων, διαπράττονται επιπλέον αδικίες».
Επίσης, οι προϊστάμενες τετραθεσίων και άνω πολυδύναμων νηπιαγωγείων δεν αντιμετωπίζονται μισθολογικά όπως οι Διευθυντές ανάλογης δύναμης Δημοτικών Σχολείων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος θέσης των Διευθυντών 4θεσίων και άνω Δημοτικών Σχολείων και στις Προϊστάμενες 4θεσίων και άνω νηπιαγωγείων.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, περικόπτεται το επίδομα παραμεθορίου στους εργαζομένους πολλών περιοχών (Ν. Πέλλας, Ν. Κιλκίς, Ν. Σερρών, Ν. Δράμας) που καταβάλλεται μέχρι τώρα ενώ το ίδιο γίνεται για περιοχές που η χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου είχε χαρακτήρα αναγνώρισης των ιδιαίτερων δυσμενών συνθηκών διαβίωσης (π.χ. Ευρυτανία, Κυκλάδες), όπως επισημαίνει η ΔΟΕ.
«ο παραπάνω επίδομα θα πρέπει ως επίδομα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης να χορηγείται στους εκπαιδευτικούς όλων των δυσπρόσιτων περιοχών που έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο όγκο προβλημάτων υπηρετώντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το Δημόσιο Σχολείο» επισημαίνουν οι δάσκαλοι που προειδοποιούν ότι «οι εκπαιδευτικοί για μια ακόμη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αντιμετώπιση δυσανάλογη του έργου τους και της προσφοράς τους αποτελώντας μαζί με το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων τον συνήθη τροφοδότη του κρατικού «κορβανά». Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε».
O Νίκος Παπαχρήστος γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ επισημαίνει οτι οι αποδοχές των καθηγητών έχουν περικοπεί κατά 40% από το 2009 και έως σήμερα ενώ οι μετακλητοί καθηγητές στο γραφείο του υπουργού Παιδείας ως ειδικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως χρόνου προυπηρεσίας αμείβονται με υψηλούς μισθούς. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές που με βάση το νέο μισθολόγιο θα πάρουν την αύξηση του 20% οι 12 πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους ΑΝΕΛ. Η αύξηση στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας είναι της τάξης των 50 ευρώ μηνιαίως. Σε ο,τι αφορά στους υπόλοιπους καθηγητές ο κ. Παπαχρήστος υπογραμμίζει οτι με βάση ένα “αλχημικό” σύστημα στα πρώτα 14 χρόνια υπάρχει αύξηση της τάξης του 11% στα τέσσερα χρόνια, του 2% ,στα επτά χρόνια αύξηση του 11% στα 10 χρόνια του 6% στα οχτώ χρόνια, αύξηση του 1% στα 13 χρόνια , και μείωση στα 14 χρόνια προυπηρεσίας!
Ο μισθός του καθηγητή ξεκινά από 1092 μικτά για τον νεοδιοριζόμενο και φθάνει στα 2154 ευρώ στα 39 χρόνια υπηρεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου