Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Χάρμα οφθαλμών ο Ολάντ

Σαν να έλειπαν οι δυσκολίες από την περιοδεία του γάλλου προέδρου στην Ασία, με αποκορύφωμα τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο στην σκιά της ουκρανικής κρίσης, ο Φρανσουά Ολάντ κλήθηκε να υποστεί τις συνέπειες της... ευγένειάς του προς τον πρόεδρο του Καζακστάν: Ο ηγέτης της ασιατικής χώρας δώρισε στον Ολάντ γούνα «παραδοσιακής» αισθητικής, με την οποίο ο γάλλος πόζαρε στον φακό. Ο Ολάντ βρέθηκε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, για επίσημη επίσκεψη. Ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ τον υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο και, όπως συνηθίζεται, του έδωσε και το εθιμοτυπικό δώρο.



Η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τον χειμώνα -οι θερμοκρασίες βρίσκονται ήδη κοντά στο μηδέν και οι Παριζιάνοι περιμένουν τη Δευτέρα τις πρώτες νιφάδες χιονιού- και ο Καζάκος πρόεδρος απέδειξε πως είναι πολύ ενημερωμένος: Το πολύ πρακτικό του δώρο ήταν γούνα που στην Αστάνα δεν θα φαινόταν καθόλου περίεργη.

Το Παρίσι όμως δεν είναι η Αστάνα. Ο Ολάντ έβγαλε φωτογραφία με το δώρο (στην οποία, κρίνοντας κανείς από το ύφος του, μάλλον φανταζόταν τι θα ακολουθούσε), η οποία φωτογραφία έλειπε μεν από το ντοσιέ του γαλλικού προεδρικού μεγάρου αλλά όχι από το αντίστοιχο του καζάκου προέδρου. 

H φωτογραφία, από φωτογράφο του Ναζαρμπάγεφ, αναρτήθηκε στο instagram του Καζάκου προέδρου την Παρασκευή αλλά αποσύρθηκε το Σάββατο. Έφτανε όμως για να διαδοθεί στο Διαδίκτυο.

Τα σχόλια στο γαλλόφωνο twitter για το... prêt-à-porter δώρο ήταν τα αναμενομενα. Ορισμένοι ρωτούσαν τι κάνει η γούνα στη φωτογραφία, κάποιοι συνέκριναν την παρουσία του Ολάντ με άλλους ξένους ηγέτες που κατάφεραν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Ναζαρμπάγεφ με τα κανονικά τους ρούχα και ορισμένοι έκαναν την -όχι εντελώς περιττή- επισήμανση πως ο Ολάντ ήταν αριστερά στη φωτογραφία. 

Τα σχόλια ήταν τέτοια που χρειάστηκε η παρέμβαση του γάλλου πρωθυπουργού προς υπεράσπιση του Ολάντ: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κυβερνά μία μεγάλη χώρα, και η οποία πρέπει να τυγχάνει σεβασμού από όλους, όπως και ο πρόεδρός της».

Δεν εισακούστηκε όμως η έκκληση του πρωθυπουργού, με τους χρήστες του twitter να περνούν από τον σχολιασμό της φωτογραφίας στο επόμενο βήμα, τον... δημιουργικό «κανιβαλισμό» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: