Πτώματα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στη Λιβερία καθώς οι αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Front Page Africa.Μάρτυρες ανέφεραν ότι πτώματα επιπλέουν σε ποταμούς ή έχουν εγκαταλειφθεί σε σπίτια, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς αφού ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό Έμπολα, αναφέρεται στο άρθρο.Οι υπερπλήρεις κλινικές αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ.
"Δεν είμαστε σε θέση πλέον να εργαζόμαστε με ασφάλεια", δήλωσε. Η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας βρίσκεται "σε μεγάλο κίνδυνο".
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός οργανισμός Σώμα Ειρήνης ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τις τρεις πληγείσες χώρες, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού δύο μέλη, εθελοντές της οργάνωσης, εκτέθηκαν σε ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό και αργότερα πέθανε. Οι δύο εθελοντές τέθηκαν σε καραντίνα, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 20 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 1.093 περιπτώσεις που εικάζεται ότι σχετίζονται με τον Έμπολα. Από τα περιστατικά αυτά 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 130.
Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90 τοις εκατό. Μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών.
Η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων και ορισμένων τμημάτων της κυβέρνησης για τον περιορισμό του Έμπολα.
Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του ιό Έμπολα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας της, η Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού.
«Ο Έμπολα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Έμπολα μεταδίδεται. Και ο Έμπολα σκοτώνει», δήλωσε ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους να κάνουν το καθήκον τους στον τομέα της προσωπικής τους υγιεινής.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να «απολυμανθούν», είπε. «Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας». Επίσης έθεσε σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης διέταξε το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου