Η
πρωτοφανής κρίση την οποία διέρχεται η χώρα, επιβάλλει τομές, ρήξεις
και μεταρρυθμίσεις που θα αναδεικνύουν ένα νέο αξιακό, πολιτικό και
οικονομικό πρότυπο για τη σύγχρονη Ελλάδα της μεγάλης ευρωπαϊκής
οικογένειας. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, πριν από 11 μήνες, πολύ πριν
οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας και εθνικής σωτηρίας, μια
κοινοβουλευτική πλειοψηφία απεμπόλησε το πλειοψηφικό της δικαίωμα,
συζήτησε, αναζήτησε και επιζήτησε τη συμφωνία στο μείζον θέμα της
παιδείας.
Και το πέτυχε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.
Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια ψηφίστηκε με κοινοβουλευτική αποδοχή των 4/5 της Βουλής και έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό.
Η ψήφιση του νόμου ήταν αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης και σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νεολαίας, της κοινωνίας και της χώρας. Ο νόμος αυτός συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των ιδεολογικών δυνάμεων της αριστερής και δεξιάς συντήρησης και φυσικά των συντεχνιών.
Σήμερα, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης έρχεται να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία και να επιδοκιμάσει την ακατανόητη αδιαλλαξία των πρυτανικών αρχών που εδώ και μήνες αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Να υιοθετήσει τις πρακτικές όλων όσοι επιμένουν με ακραίες ενέργειες να αναπαράγουν το πρότυπο της άρνησης, της στασιμότητας, του κατεστημένου.
Οι εύκολες αποφάσεις που ικανοποιούν συντεχνιακές απαιτήσεις αλλά υπονομεύουν το γενικό συμφέρον είναι μέρος του τιμήματος που πληρώνει τόσο σκληρά η ελληνική κοινωνία. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αντιληπτό.
Κατεπείγουσα ανάγκη είναι να περιφρουρηθεί ο σεβασμός στη νομιμότητα αλλά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να προκύψει πριν τη δοκιμή και την εφαρμογή οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να διεκδικούν την τελειότητα της ισορροπίας αλλά και οι πανεπιστημιακοί δεν πρέπει να διεκδικούν το αλάθητο της αυθεντίας.
Η κυβερνητική επιβράβευση της λογικής κάποιων να θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου, μόνο τους ασκούς του Αιόλου μπορεί να ανοίξει. Να δημιουργήσει το λάθος πρότυπο στη λάθος συγκυρία.
Ως μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που ψήφισε, στήριξε και πίστεψε το νόμο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και ότι συμβόλιζε, καλούμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, να υπερασπιστούν την ψήφο τους και να στείλουν το μήνυμα αποφασιστικότητας που χρειάζεται η χώρα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Υπογράφουν οι πρώην Βουλευτές:
Γικόνογλου Θανάσης
Κατρίνης Μιχάλης
Οικονόμου Θανάσης
Παρασύρης Φραγκίσκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου