Στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια σημειώθηκαν από την Κυριακή και μετά
αρκετές δεκάδες δονήσεις, κοινή γνώμη των ειδικών είναι πως ξυπνάει το
γιγαντιαίο ρήγμα του Αγ. Ανδρέα στην Καλιφόρνια με απρόβλεπτες
συνέπειες. Μάλιστα πολλά site και blogs μιλάνε εδώ και μία εβδομάδα για κάποια προφητεία. Οι δονήσεις αυτές δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, αλλά τρόμαξαν αρκετά πολλούς κατοίκους του Σαν Ντιέγκο. Η πιο ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε
σε απόσταση 5 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη Μπρόλι. Άλλη μια δόνηση
μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Συνολικά
σημειώθηκαν σ’ αυτήν την περιοχή περίπου 30 δονήσεις μεγέθους 3,5
βαθμών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού
ρεύματος, ενώ 20 κατοικήσιμα τροχόσπιτα ανατράπηκαν από τις βάσεις τους
σε ειδικό πάρκο, όπου ήταν εγκατεστημένα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για
τυχόν θύματα.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι δονήσεις στην περιοχή αυτή μπορούν να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ημέρες. «Έχουμε όλοι φοβηθεί. Οι σεισμοί εδώ δεν είναι σπάνιοι, αλλά τέτοια ισχύς και συχνότητα δεν είναι συνηθισμένες για τα μέρη μας», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Μπρόλι Τζορτζ Νάβα.
To διάσημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.
Πρόκειται για μια ρωγμή μήκους 1.300 km που διατρέχει την κεντρική Καλιφόρνια και είναι η αιτία πολλών μεγάλων σεισμών. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται εκεί όπου δύο μεγάλες πλάκες της Γης κινούνται παράλληλα η μία με την άλλη (πλάκα Ειρηνικού και πλάκα Β.Αμερικής) Σε αυτή την περιοχή θεωρούν οι επιστήμονες «Πολύ υψηλό» και τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 Ρίχτερ, μέχρι το έτος 2030. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, περνά από κατοικημένες περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, και παραμένει «μπλοκαρισμένο» από το 1957. To έδαφος της Γης θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους πολύ σταθερό. Μια αντίληψη που μολονότι είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας κλονίζεται σημαντικά σε βίαιες αναταράξεις του, όπως για παράδειγμα οι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις ή οι κατολισθήσεις. Μόνο όταν συμβούν τέτοιου είδους ασυνήθιστα παροξυσμικά φαινόμενα, τότε στρέφεται και το δημόσιο ενδιαφέρον στις δυναμικές διεργασίες του γήινου φλοιού. Οι μικρότερες κινήσεις του γήινου φλοιού περνούν από το σύνολο απαρατήρητες, μπορεί όμως να αποδειχθούν πολλές φορές εξίσου οικονομικά επιζήμιες. Για παράδειγμα η ολίσθηση ρήγματος, ο ερπυσμός, η ανύψωση και η καταβύθιση μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις . Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έδωσε το ρήγμα ήταν το 1906 όταν καταστράφηκε ολοσχερώς το San Francisco. Ήταν ο σεισμός που γέννησε την τεκτονική γεωλογία έναν κλάδο που ασχολείται αποκλειστικά με τις επιφανειακές μετατοπίσεις- παραμορφώσεις που υφίσταται ο φλοιός από την δράση των ρηγμάτων. Μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1960, η μελέτη των σεισμικών ρηγμάτων ήταν έξω από τα ενδιαφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας των γεωλόγων και σεισμολόγων. Οι επιστήμονες τελευταία έχουν αποκαλύψει ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που υπάρχει στην περιοχή της Καλιφόρνια εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σεισμικής έξαρσης και σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από μελέτη όλων των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί για το συγκεκριμένο ρήγμα τα τελευταία 18 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου