Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σε αντισύνοδο προχωρούν οι εκτός Ευρωζώνης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υπουργοί Οικονομικών των 10 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής΄Ένωσης που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη στάση τους και ενδεχομένως να συνεχίσουν την κοινή πορεία τους, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για το ότι κρατούνται διαρκώς στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για τη σύγκλιση σε μια ενιαία νομισματική πολιτική. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που παρατίθεται τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας, την ώρα που αντιπρόσωποι των «10» θα κάνουν άλλη, ξεχωριστή, διαβούλευση στην τσεχική πρεσβεία των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, θα εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ιδίως ο προχωρημένος βαθμός ενσωμάτωσης στο νομισματικό πεδίο των 17 μελών της Ευρωζώνης. «Δεν πρέπει η σύγκλιση αυτή στην ευρωζώνη να επηρεάσει την κατάσταση στην ενιαία αγορά της 27μελούς ΕΕ», τόνισε η ίδια πηγή.
Δεν αποκλείστηκε, συγχρόνως, η σημερινή πρωτοβουλία να έχει στο μέλλον κάποια περιοδικότητα. Άλλος διπλωμάτης τόνισε ότι «εφόσον γίνεται παρόμοια προχωρημένου βαθμού προσέγγιση ανάμεσα στους ‘17’, τότε κι εμείς οι ‘10’ πρέπει να πράξουμε ακριβώς το ίδιο», παραδέχθηκε όμως ότι «ενώ μας διέπει το κοινό συμφέρον, υφίστανται ανάμεσά μας κάποιες διαιρέσεις». Οι «10» είναι η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία και η Τσεχία με τη Βρετανία και τη Πολωνία να ηγούνται της διπλωματικής πρωτοβουλίας. Παραταύτα, η Γαλλία δεν βλέπει αυτήν την κίνηση των «10» με καλό μάτι, όπως εκτιμούν διπλωματικές κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο AFP.
Για το ίδιο ζήτημα είχε εκφράσει τη δυσφορία του την περασμένη εβδομάδα και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος είχε επισημάνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβούμε σε Ευρώπη των δύο ταχυτήτων με την Ευρωζώνη από τη μία (υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας) και τις υπόλοιπες 10 χώρες από την άλλη. «Όλες οι βασικές αποφάσεις παίρνονται από τους ‘17’. Άκουσα προτάσεις ότι οι δέκα [ενν. οι εκτός Ευρωζώνης] πρέπει να συναντώνται χωριστά· θα βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνο δρόμο αν αυτό αρχίσει να γίνεται», υπογράμμισε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: