Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνες σε Ιόνιο και Ήπειρο για κοιτάσματα πετρελαίου

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εντελώς αποτυχημένη εμφάνισή του στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι ξεκινούν άμεσα οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και βέβαια στην Ήπειρο, αλλά και στη Νότια Κρήτη. Επρόκειτο για άλλη μια ανακοίνωση, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με την ευχή όλων, αυτή τη φορά η Κυβέρνηση από τα λόγια να περάσει στις πράξεις.

«Ανακοινώνω ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα. Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι πλούτος που ανήκει σε όλους τους έλληνες και αξιοποιείται για το κοινό μας συμφέρον» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ…
Σημαντικά κοιτάσματα σε φυσικό αέριο εικάζεται ότι υπάρχουν στην Πρέβεζα, ανατολικά της Κέρκυρας και ανάμεσα από τους Παξούς και την Πάργα. Επίσης, πιθανολογείται, ότι υπάρχουν μεταξύ των Διαπόντιων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι), αλλά και κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε τρία σημεία, όπου υπάρχει προσομοίωση με τα κοιτάσματα του Δυρραχίου. Υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν είχαν γίνει έρευνες για πετρέλαιο και στο Καλπάκι, ενώ κοιτάσματα εικάζεται ότι υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, όπως κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, στην οποία ήδη πολλές εταιρίες, κυρίως από τις ΗΠΑ, έχουν κάνει γεωτρήσεις και εξάγουν πετρέλαιο.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ…
Να σημειωθεί, ότι ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές μελέτες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και δηλώνει αισιόδοξος για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

«Αν δεν γίνουν γεωτρήσεις, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για κοιτάσματα, για αποθεματικά και ποιότητα υδρογονανθράκων» τόνισε στην ιστοσελίδα Onalert.gr ο Νικόλαος Βαρότσης, αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: