Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πάτρα: Ξεκίνησε η λειτουργία της Λέσχης Φίλων της Βουλγαρίας

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πάτρα, η Λέσχη Φίλων της Βουλγαρίας και στην σχετική εκδήλωση, την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου – Ρούβαλη. Τα μέλη της Λέσχης, υποδέχθηκαν την αντιδήμαρχο, με το δικό τους, παραδοσιακό τρόπο, προσφέροντάς της ψωμί και μέλι. Η κυρία Ανδρικοπούλου, μίλησε για τη φιλία που ενώνει τις δύο χώρες, αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν, σε επίπεδο Πάτρας, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια της καθημερινότητάς τους στην πόλη.

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό της η κυρία Ανδρικοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Χαίρομαι ειλικρινά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στα εγκαίνια της Λέσχης Φίλων της Βουλγαρίας.
Πέραν του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, είναι δύο φίλες χώρες της Βαλκανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλά κοινά συμφέροντα σήμερα, η Πάτρα είναι ένα από τα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα που έχουν υποδεχθεί και φιλοξενούν ως μετανάστες, αρκετούς Βούλγαρους πολίτες, οι οποίοι ριζώνουν στην πόλη, δημιουργούν οικογένειες και χτίζουν τη νέα τους ζωή.
Για μας, τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας, και για εμένα προσωπικά, που είχα την τιμή να μου αναθέσει ο Δήμαρχός μας την Αντιδημαρχία της οποίας αντικείμενο είναι και η ένταξη των μεταναστών της πόλης μας στην τοπική μας κοινωνία, είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε τη διάθεση εκ μέρους σας αφενός να αυτοοργανωθείτε, να δράσετε συλλογικά, και να διατηρήσετε την πολιτιστικής σας ταυτότητα, μέσω του Συλλόγου σας τον οποίο πρόσφατα ιδρύσατε, αφετέρου να ανοιχτείτε, μέσω της Λέσχης που ιδρύετε, στην Πατρινή κοινωνία με στόχο την ομαλή ένταξή σας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του Δήμου μας.
Η Δημοτική μας Αρχή γνωρίζοντας τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά στην κεντρική μεταναστευτική πολιτική, εξαρχής έθεσε μεταξύ των στόχων της να προσεγγίσει τους μετανάστες της Πάτρας και να συζητήσει μαζί τους για να βοηθήσει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, από την πλευρά της να προωθηθούν και να επιλυθούν όσα ζητήματα έχουν σχέση με τη ζωή τους στην πόλη. Δηλαδή με ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητά τους, που είναι και καθημερινότητα όλων των Πατρινών πολιτών, με την ένταξή τους, με τη συμμετοχή τους στα κοινά και με τη σύσφιγξη των σχέσεών τους με τους άλλους Πατρινούς δημότες.
Υπάρχουν σίγουρα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη ιθαγένεια και ειδικά την απόκτηση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και άλλα μείζονα θέματα που αφορούν εργασιακά, ασφαλιστικά κι άλλα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά αυτά είναι ζητήματα για τα οποία οφείλει να δώσει λύσεις η πολιτεία και σε αυτά έχετε σίγουρα τη συμπαράσταση της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε μια ανοικτή και σύγχρονη κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στη δικαιοσύνη. Κυρίως να υιοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα νομιμοποίησης των μεταναστών στα γεωγραφικά της όρια.

Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω σωρεία υποσχέσεων. Είμαι εδώ για να ακούσω, να πληροφορηθώ και να κατανοήσω τις ανάγκες και τις σκέψεις σας.
Εκείνο μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ ως αρμόδια Αντιδήμαρχος και ως εκπρόσωπος της Δημοτικής μας Αρχής, είναι πως ο Δήμος από την πλευρά του θα σταθεί στο πλευρό σας αρωγός με σκοπό να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει, ώστε να καταγράψετε όλους τους ομοεθνείς σας που ζουν κι εργάζονται στην πόλη, και να τους ενθαρρύνετε να συμμετέχουν στις δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.
Θέλω επίσης να πω ότι πάνω από όλα η εκπαίδευση, ως η βασικότερη διαδικασία διαμόρφωσης του χαρακτήρα, των στάσεων και της συμπεριφοράς του ατόμου, είναι ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία σωστής διαχείρισης της πολυπολιτισμικής πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση και στάση ζωής η νοοτροπία αυτή και από τις δύο πλευρές: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και οι μετανάστες να μελετήσουν τη γλώσσα και την κουλτούρα της χώρας που τους φιλοξενεί διότι αυτό είναι το βασικότερο εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους. Η εσωστρέφεια  και επαφή μόνον με ομοεθνείς τους δημιουργεί γκέτα, που σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν τη συνύπαρξη.
Στην Πάτρα κάνουμε προσπάθειες για την ενσωμάτωση των μεταναστών στο τοπικό κοινωνικό δυναμικό. Ως Δήμος έχουμε σχεδιάσει και ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα αριθμό δράσεων που ανακουφίζουν καθημερινά αλλά βασικά προβλήματά τους.
Ήδη, εκτός από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών, ετοιμάζουμε να λειτουργήσουμε το Γραφείο Μεταναστών στο οποίο θα απευθύνονται οι μετανάστες για οποιαδήποτε πληροφορία τους αφορά.
Συγκροτήσαμε το Συμβούλιο Ένταξης των Μεταναστών.
Προγραμματίζουμε την παροχή και στους μετανάστες, όπως και σε όλους τους Πατρινούς Δημότες, προνοιακής και δημοτικής ιατρικής φροντίδας.
Σχεδιάζουμε για να εφαρμόσουμε επιμορφωτικά προγράμματα για τους μετανάστες, ενώ συζητάμε την παραχώρηση αιθουσών σχολείων για να διδάσκονται, σε ώρες μη σχολικής δραστηριότητας, τα παιδιά τους τη γλώσσα της πατρίδας τους.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξέρετε, ότι είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις και να τις συζητήσουμε αναζητώντας από κοινού, εφόσον τις προκρίνουμε, τρόπους υλοποίησή τους.
Oλοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία ίδρυσης της Λέσχης Φίλων της Βουλγαρίας και σας εύχομαι καλή Δύναμη για να συνεχίσετε την πρωτοβουλία σας αυτή και να είστε σίγουροι ότι οι Πατρινοί δημότες και ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τη χώρα σας θα την αγκαλιάσουν και θα συμμετέχουν».

Πηγή; thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: