Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Το Πανεπιστήμιο πρέπει ακαδημαϊκά να λειτουργεί…

Την απόφαση να μην υπογράψει την διαπιστευτική πράξη για τον ορισμό της 5μελούς επιτροπής που θα αναλάβει την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της πρώτης Πρυτανικής Αρχής με το νέο νόμο, ανακοίνωσε στα μέλη της Συγκλήτου χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. «Θεωρώ ότι μία τέτοια υπογραφή θα εμπόδιζε το Ίδρυμα και τη Σύνοδο Πρυτάνεων να ασκήσει έφεση σε σχέση με την εφαρμογή του Νόμου στα σημεία της αντισυνταγματικότητας. Αυτό το δικαίωμα δεν θέλουμε να το χάσουμε, γιατί θέλουμε να διορθωθεί ο Νόμος», είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.  Εξάλλου, ο κ. Αλμπάνης στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «το Πανεπιστήμιο πρέπει ακαδημαϊκά να λειτουργεί…».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ…
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου εξέφρασε στην χθεσινή συνεδρίαση και την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του εγγράφου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης  Θ. Πάγκαλου, με το οποίο καλούνται τα ΑΕΙ της χώρας να υποβάλουν στοιχεία για το προσωπικό, τους πόρους, την περιουσία και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Υπουργείο Παιδείας, κατά τη χρονική περίοδο 2010-2011, ενώ αντιτίθεται και σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόλυσης ή εφεδρείας εργαζομένου στο Ίδρυμα ή διαγραφής φοιτητών. «Οι απόψεις της πλειοψηφίας συγκλίνουν στο ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να αφήσει να χαθεί καμία θέση εργασίας…», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αλμπάνης.

Μάλιστα όπως τονίζεται στην χθεσινή απόφαση, το Πανεπιστήμιο ως πλήρως αυτοδιοικούμενος οργανισμός, εξαιρείται από την υποβολή τέτοιων στοιχείων για επεξεργασία από γνωμοδοτικές επιτροπές, έχοντας την υποχρέωση να υποβάλει τα στοιχεία αυτά μόνο στην εποπτεύουσα αρχή που είναι το Υπουργείο Παιδείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟ…
Αναφορικά με το πάσο των φοιτητών, το οποίο για πρώτη φορά δίνεται σε ιδιωτικά καταστήματα της πόλης και με υψηλό κόστος, 2,5 ευρώ ανά φοιτητή, ο Πρύτανης ανέφερε ότι αν δοθεί το λογισμικό από το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να δίνεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο που διαθέτει τα μέσα και μάλιστα με μηδενικό κόστος.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη τα 12 από τα 14 Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τελούν υπό κατάληψη, με ανοιχτά να είναι μόνο το Τμήμα Ιατρικής και το Οικονομικό.  Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για να αποφασιστούν οι μετέπειτα δράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ΔΑΠ - Ν.Δ.Φ.Κ.
Το άνοιγμα των Σχολών προτείνει με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό ομαλότερα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ζητά την αλλαγή του νέου νόμου, ο οποίος αποδοκιμάζεται  μαζικά από την πλειονότητα της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: