Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για την κατάσταση στην Παιδεία


Η ανευθυνότητα, η ανικανότητα,  οι σκοπιμότητες πολλών παραγόντων καθώς και η έλλειψη ουσιαστικού εκπαιδευτικού προγραμματισμού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δημιουργούν κλίμα αναστάτωσης σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Α) Η πολυδιαφημισθείσα κατάργηση των μετεγγραφών και η δημιουργία ειδικής κατηγορίας υποψηφίων για τους πολυτέκνους είχε ως συνέπεια να διαμορφωθούν άνισοι όροι συναγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι δόθηκε η δυνατότητα να εισαχθεί κάποιος υποψήφιος από την κατηγορία των πολυτέκνων με βαθμολογία 2 στη Φιλολογία Αθήνας, όταν ο τελευταίος της γενικής σειράς μπαίνει με 17,5. Μπορεί τελικά να ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα και να οργανώσει σωστά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Της ήταν όμως, πολύ εύκολο, όπως αποδείχθηκε, να τις μετατρέψει σε φιάσκο.


Β) Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια η πρώτη φάση των αποσπάσεων από νομό σε νομό ολοκληρώθηκε μια ημέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους και ταυτόχρονα δόθηκαν οι λιγότερες αποσπάσεις των τελευταίων ετών. Αποτέλεσμα αυτού είναι εκπαιδευτικοί με 3 παιδιά, με 2 παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με χρόνια υπηρεσίας να βρεθούν μακριά από τις οικογένειές τους με πολλαπλές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.

        Γ) Η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας οφείλει να εξηγήσει-απαντήσει στους μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς:
1.Γιατί όλα τα σχολικά βιβλία δεν θα είναι στην ώρα τους στα σχολεία;
2.Ποιος ευθύνεται;
3.Θα αποδοθούν ευθύνες;
4.Θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες  ακυρώθηκαν οι δύο διαγωνισμοί για την προμήθεια χαρτιού , ύψους εκατομμυρίων ευρώ;
5.Γιατί δεν υποχρεώθηκαν σε παραίτηση οι υπεύθυνοι γι αυτή την πρωτοφανή κατάσταση;
Η όλη διαδικασία των αποσπάσεων, σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς, την έλλειψη βιβλίων, τη λήψη μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων, αλλά και την οικονομική αφαίμαξη των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας και να αφυπνίσει συνειδήσεις για να σταματήσει ο κατήφορος της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΝΟ.Δ.Ε  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                                       
Κύκλος Πολιτικής Δράσης Μορφωτικών Υποθέσεων






Δεν υπάρχουν σχόλια: