Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Φυτοφάρμακο ευρείας χρήσης μεταλλάσσει ανθρώπινα κύτταρα!

Γνωστό στην Ευρώπη για μια ακόμη φορά έγινε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο με έρευνα που πραγματοποίησε, ανέδειξε τους κινδύνους για τον άνθρωπο από την χρήση ευρέως διαδεδομένου φυτοφαρμάκου. Για μια ακόμη φορά, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου δίνει τα «φώτα» στην διεθνή επιστημονική κοινή γνώμη και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο Imidacloprid, που κυκλοφορεί με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. Το θέμα έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ζητώντας τη διεξαγωγή ερευνών για τις επιπτώσεις του φυτοφαρμάκου σε συνδυασμό με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για απαγόρευση του φυτοφαρμάκου, έως ότου επαρκείς έρευνες αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ…

Από την έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποδεικνύεται, ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, όταν αλληλεπιδρά με το νιτρικό κάλιο εισέρχεται στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις! Το νιτρικό κάλιο, που θεωρείται ακίνδυνος περιβαλλοντικός παράγοντας, βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά!

Η αλληλεπίδραση του φυτοφαρμάκου με τα νιτρικά και τα νιτρώδη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι μεταλλάξεις που προκύπτουν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρκινογενέσεις. Παράλληλα, το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο έχει επιπτώσεις και στις μέλισσες.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία η Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και να προβεί, με βάση την «αρχή της προφύλαξης», στην απαγόρευσή τους, μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις μέλισσες και στην ανθρώπινη υγεία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρσένης στην γραπτή ερώτησή του.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: