Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

60 Γιαννιώτες Πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για φοροδιαφυγή!

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, ύψους 1,8 εκ. ευρώ από 300 καθηγητές  που διδάσκουν σε Πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ των οποίων 60 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Ηπείρου.  Από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ειδικό λογαριασμό κονδυλίων και έρευνας που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι, ενώ έλαβαν χρήματα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό για τη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, απέκρυψαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις τις πρόσθετες αυτές αποδοχές.

Ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελέγχου των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι οι εξονυχιστικοί έλεγχοι θα συνεχισθούν σε όλα τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων της χώρας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων των 300 καθηγητών και των χρηματικών μεριδίων που πήραν από τον ειδικό λογαριασμό για συμμετοχή τους στα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα έτη 2009-2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες αποδοχές έχουν συντελεστεί φορολόγησης 30%, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1,8 εκ. ευρώ, το Δημόσιο θα έπρεπε να εισπράξει 500.000 ευρώ φόρο. Στο μεταξύ ήδη το ΣΔΟΕ έχει στείλει στις Εφορίες στις οποίες υπάγονται οι 300 πανεπιστημιακοί εκθέσεις για τον καταλογισμό προστίμων και προσαυξήσεων.

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Σε χθεσινοβραδινή επίσημη ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζει, ότι κλιμάκιο του ΣΔΟΕ από το Σεπτέμβριο του 2010 με την ανάληψη των καθηκόντων από την υφιστάμενη Πρυτανική Αρχή ήλεγξε και ελέγχει όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διαχείριση των οικονομικών του κατά τα τελευταία 7 χρόνια. «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει λάβει επίσημα κανένα έγγραφο ή σχετικό πόρισμα για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα από το ΣΔΟΕ ή άλλη αρμόδια αρχή. Η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέδιδε και εκδίδει πάντοτε κανονικά τις βεβαιώσεις πρόσθετων αμοιβών για όλους τους συμμετέχοντες σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα. Η μη υποβολή των βεβαιώσεων πρόσθετων αμοιβών από τους υπόχρεους προς αρμόδιες  εφορίες αφορά τους ίδιους ως πολίτες» αναφέρει η Πρυτανεία.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Επίσης μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε ότι πληροφορήθηκε το θέμα προφορικά από το ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, όταν καθηγητές δεν δηλώνουν τις πρόσθετες αμοιβές που παίρνουν.

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό προς κάθε κατεύθυνση. Πρόσφατα ανακάλυψαν κρυφές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ σε έξι γιατρούς, έναν κομμωτή, έναν αστρολόγο, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο. Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς έξι μεγαλογιατρών που στο σύνολό τους είχαν δηλώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ. «Άπορος» αστρολόγος που δεν δήλωνε τίποτε στην Εφορία βρέθηκε με καταθέσεις 4 εκατ. ευρώ, κομμωτής με 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία με καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ. Επίσης το δόκανο του ΣΔΟΕ «τσίμπησε» μεγάλο τουριστικό γραφείο σε νησί του Ιονίου με αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: