Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αλβανία: Η βουλή ενέκρινε την συμφωνία για τον αγωγό TAP


Η αλβανική βουλή ενέκρινε ομόφωνα την συμφωνία για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας. Υπέρ του εν λόγω έργου ψήφισαν 120 βουλευτές που ήταν παρόντες, από τα 140 μέλη του κοινοβουλίου, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο μεταξύ της ελληνικής, ιταλικής και της αλβανικής κυβέρνησης. "Ο Αγωγός TAP είναι μια στρατηγική ευκαιρία για την Αλβανία και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το έργο" , δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γκεντς Ρούλι.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα αυτού του έργου, στην Αλβανία θα επενδυθούν περίπου 2 δισ. δολάρια και θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι την τράπεζα Société Générale επέλεξε ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) ως οικονομικό σύμβουλο για την παροχή οικονομικής καθοδήγησης κατά τα στάδια προετοιμασίας και κατασκευής του έργου. Η απόφαση ελήφθη από τον TAP, τους μετόχους του Axpo, Statoil και E.ON Ruhrgas, και τα μέλη της Κοινοπραξίας Shah Deniz (που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο κοίτασμα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν) BP και Total ως πιθανούς επενδυτές στον TAP.
Όπως ανακοινώθηκε, μετά την επιλογή από την Κοινοπραξία Shah Deniz του προτιμώμενου αγωγού με κατεύθυνση την Ευρώπη μεταξύ των δύο υποψηφίων (TAP και Ναμπούκο) που αναμένεται τον Ιούνιο και την απόφαση των μετόχων του TAP να κατασκευάσουν τον αγωγό, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Société Générale θα υποστηρίξει τον TAP κατά την υλοποίηση του προγράμματος και την ανεύρεση του όποιου απαραίτητου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: