Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τα διατροφικά σκάνδαλα πλήττουν την κλάδο των αλλαντικών


Όπως ήταν αναμενόμενο άμεσος ήταν ο αντίκτυπος στον εγχώριο κλάδο αλλαντικών στον απόηχο του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το καταναλωτικό κοινό. Ο τζίρος εμφάνισε περαιτέρω υποχώρηση... και ζημιές προ φόρων έναντι κερδών το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την πτώση του κλάδου είναι η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών και δεδομένου ότι τα αλλαντικά δεν θεωρούνται προϊόντα πρώτης ανάγκης. 

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας εγχώριων πρώτων υλών καθιστά τον κλάδο εξαρτώμενο από προμηθευτές του εξωτερικού, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένα έξοδα παραγωγής. Μάλιστα, οι όροι εμπορικής συνεργασίας έχουν διαφοροποιηθεί, με τα διαστήματα παροχής πίστωσης να περιορίζονται, ενώ πολλές αγορές διενεργούνται πλέον τοις μετρητοίς. 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου 
Στη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 21 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: 

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των αλλαντοβιομηχανιών του δείγματος το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,7% σε 386,57 εκατ. ευρώ. Το 80% των εταιριών υπέστησαν μειωμένες πωλήσεις, με τη μέση κάμψη ανά εταιρία να σχηματίζεται σε 5,4% (σύνολο οικονομίας:-8,7%). 

- Τα ΚΠΤΦΑ υποδιπλασιάστηκαν σε 23,63 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκαν προ φόρων ζημίες ύψους 7,52 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 11 εκατ. ευρώ, το 2010. 

- Η πολιτική προσφορών και εκπτώσεων περιόρισε το περιθώριο μικτών κερδών κατά 5 μονάδες σε 23,3%, συμπαρασύροντας τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 7,7% και 0,1% αντίστοιχα. 

- Παρά την υψηλή κεφαλαιακή μόχλευση των εταιριών (1,5 προς 1 για το 2011), οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 1,5 και 1,2 αντίστοιχα. 

- Ο Εμπορικός Κύκλος σχηματίστηκε στις 80 ημέρες με τις Απαιτήσεις να εισπράττονται στους 6 μήνες. 

- Παρά τη σημαντική υποχώρηση των ΚΠΤΦΑ, ο δείκτης κάλυψης τόκων έφτασε τις 3,1 φορές. 

- Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (RοΕ) το 2011 υποχώρησε σε μόλις 0,2% από 0,8% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: